Consilierii municipali au aprobat ieri indicatorii actualizaţi pentru proiectul de introducere a încălzirii pe apă geotermală în cartierul Nufărul. După ce la primele două licitaţii nu s-a prezentat niciun ofertant, municipalitatea a refăcut studiul de fezabilitate, valoarea estimată a investiţiei crescând de la 86,7 milioane lei la 99,4 milioane lei.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Oradea a figurat actualizarea indicatorilor pentru proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I - Oradea”. Proiectul a fost scos la licitație deja de două ori (pentru proiectare şi execuţie), dar nu s-a prezentat nici un ofertant. Contractul de finanţare, în valoare de 86.764.146,71 lei plus TVA, a fost semnat la finalul anului trecut. Primarul Florin Birta a menţionat că, potrivit normativelor în vigoare, după semnarea contractului de finanțare, având în vedere faptul că studiul de fezabilitate a fost realizat înainte de 2018, Primăria Oradea avea dreptul să reactualizeze indicatorii tehnico-economici la faza studiului de fezabilitate.

„Cum acest studiu de fezabilitate a fost realizat în 2017, precum și faptul că am constatat că la cele două licitații nu s-a prezentat nimeni, am actualizat acei indicatori, iar dacă inițial contractul total era de 86,7 milioane lei, în urma actualizării suma pe care o aprobăm astăzi este de 99,4 milioane lei. Această sumă se împarte în 60 de milioane lei (adică 85%) care vin din fonduri europene, 9,3 milioane lei vin de la bugetul de stat, iar 29,2 milioane lei vin de la contribuția proprie a municipiului Oradea. În urma  reactualizării proiectului au crescut procentual cotele fiecărei finanțări, atât de la Uniunea Europeană, cât și cota proprie a municipiului Oradea. Sper că în cel mai scurt timp, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici, acest studiu de fezabilitate să fie scos la licitație pentru proiectare și execuție și undeva în toamna acestui an să ne și apucăm de acest proiect”, a declarat, înainte de şedinţa CLO, primarul Florin Birta.

Scopul proiectului este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea cu energie geotermală  provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul. Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei aproximativ 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6.217 apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier. Primarul a menționat că proiectul are patru obiective: realizarea unei rețele de transport pentru agent termic și apa geotermală, construirea unei Stații Termice Geotermale, realizarea unui  foraj nou de producție în zona străzii Meiului (în spatele Bisericii Ortodoxe), respectiv realizarea a 277 de minipuncte termice la consumatori.

Durata estimată a lucrărilor este de 24 de luni, din care 4 luni reprezintă proiectarea. Potrivit primarului, în cazul în care se reușeşte finalizarea procedurii de licitație undeva la finalul anului 2023, acest proiect ar trebui să fie implementat. Pe de altă parte, primarul a anunțat că acest proiect este strâns legat de reabilitarea curților de blocuri din zona Nufărul 1, astfel că, în funcție de lucrările care se vor desfășura în cadrul proiectului geotermal, curțile blocurilor vor fi reabilitate.