Lucrările la parcarea de tip park and ride ce va fi construită în jurul Catedralei ortodoxe din Centrul Civic au demarat ieri, termenul de execuţie fiind de 12 luni. Investiţia este realizată de la bugetul municipiului Oradea, valoarea contractului de lucrări fiind de 24,38 milioane lei fără TVA.

Licitaţia pentru construcţia parcării de tip park and ride din Piaţa Emanuil Gojdu a fost câştigată de asocierea formată din firmele Construcţii Erbaşu şi Simbac.

„A fost finalizată licitaţia pentru execuţia lucrărilor şi în data de 19 noiembrie a fost semnat contractul de execuţie pentru realizarea acestei parcări. Au participat şapte ofertanţi şi oferta declarată câştigătoare a fost cea a asocierii de firme Construcţii Erbaşu în asociere cu firma Simbac. Valoarea estimată a lucrărilor iniţial era de 28,7 milioane de lei fără TVA, iar în urma licitaţiei, valoarea contractului se ridică la 24,4 milioane lei fără TVA”, a declarat primarul Florin Birta în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în teren. Potrivit primarului, toţi cei care vor veni să utilizeze această parcare, pe baza tichetului de intrare în parcare vor putea circula gratuit în acea zi cu toate mijloacele de transport în comun din Oradea, pentru că parcarea va fi operată în comun cu societatea Oradea Transport Local.

Primele săpături au fost făcute ieri, scopul acestora fiind sondarea terenului pentru a identifica eventualele reţele de utilităţi, urmând ca lucrările efective de escavare să înceapă săptămâna viitoare. Primarul Florin Birta a menţionat că lucrările ar trebui să fie finalizate până la începutul lunii decembrie a anului viitor, dacă nu vor apărea probleme pe parcurs. Birta a ţinut să precizeze că aceasta este a şasea parcare supraterană sau subterană realizată de municipalitatea orădeană. Această parcare va avea un singur nivel, avand regim de înălţime demisol.

„Capacitatea totală a parcajului este de 277 autovehicule: 9 locuri pentru motociclete, respectiv 268 locuri pentru autoturisme, din care şase locuri pentru persoane cu handicap şi şase locuri pentre maşini electrice”, a precizat primarul. Aria desfăşurată totală a parcajului este de 6.456,95 mp.

Clădirea va avea două accese rutiere cu câte două benzi de intrare–ieşire, ambele dinspre şanţul Cetăţii Oradea şi va avea patru accese pietonale atât la parter, cât şi la demisol, fiecare cuprinzând o scară închisă şi câte un ascensor de persoane. În zona de acces au fost prevăzute şi staţii de încărcare pentru maşinile electrice, dar şi grupuri sanitare. Parcarea va fi dotată cu patru lifturi de câte opt persoane.

Potrivit proiectului întocmit de ProArh, deasupra parcării va fi amenajată o piaţetă, parte a viitoarei zone pietonale din Piaţa Emanuil Gojdu, ce va deveni funcţională odată cu finalizarea pasajelor subterane din Centrul Civic. Amenajarea la suprafaţă presupune dalaj din piatră, mobilier urban (bancuţe, pergolă, stâlpi de iluminat) şi plantarea a 63 de arbori şi 638 de arbuşti. În proiect este prevăzută păstrarea zidului din şanţul Cetăţii, care va fi reabilitat.

Primarul Florin Birta a mai anunţat că în prezent se analizează ofertele la licitaţia pentru realizarea pasajului rutier subteran din zona Pieţei Cetate, astfel încât lucrările să poată demara în luna martie a anului viitor. Tot anul viitor, dar în mai, vor începe lucrările şi la pasajele din Centrul Civic.