Cinci seri cu proiecții de filme de lungmetraj prezentate la Cannes, Berlin și Locarno și scurtmetraje realizate de cineaști tineri, au loc, începând din această seară, în cadrul Oradea Summer Film.

Oradea Summer Film, cinematograful de vară în aer liber, revine pentru o a V-a ediție în Parcul Cetății Oradea, în perioada 14-18 august. Proiecțiile vor începe în fiecare seară, la ora 21.00. Înainte de proiecții, în fiecare seară, de la ora 19.30, grupul de DJanes bewitched va întreține atmosfera muzicală. Intrarea este liberă. Un element nou din cadrul ediției din acest an este prezentarea unor filme de scurtmetraj realizate de regizoare și regizori emergente/ți români, cărora le va fi dedicată o întreagă seară (joi, 15 august). Filmele de lungmetraj din celelalte patru seri de festival sunt situate la granițele dintre ficțiune și documentar și au avut premierele mondiale în cadrul prestigioaselor festivaluri de film de la Cannes, Berlin și Locarno.

Filmele de lungmetraj din programul Oradea Summer Film 2024 explorează diverse tematici, însă ceea ce le leagă este demersul de explorare a unor teritorii cinematografice aflate la granițele dintre ficțiune și non-ficțiune. Filmele provin din teritorii precum Tunisia (în co-producție cu Franța, Arabia Saudită, Germania), Iran, Ucraina (în co-producție cu Canada, Franța) și România (în co-producție cu Statele Unite ale Americii). Andreea Chiper, critic de film și cineastă, va face o scurtă prezentare a filmelor în fiecare din cele serile de festival.

Filmul proiectat în deschiderea evenimentului, astăzi, 14 august, este „Patru fiice”, regizat de Kaouther Ben Hania, o coproducție internațională între patru țări – Franța, Arabia Saudită, Germania, Tunisia, și va fi proiectat în premieră în Oradea. Filmul a fost lansat în 2023, la Festivalul de Film de la Cannes, unde a fost recompensat cu premiul Golden Eye pentru Cel Mai Bun Film Documentar.

Filme de scurtmetraj realizate de tineri cineaști din România

Cele patru filme de scurtmetraj sunt realizate de tinere regizoare și regizori din România, care își apleacă privirile sensibile și sofisticate asupra relațiilor interumane din familii sau grupuri de prieteni. Filmele lor schițează conturul societății noastre din perspectiva generației tinere și anunță emergența unor voci regizorale puternice ale unei noi generații de cineaști români.

În cea de-a doua seară a festivalului, joi, 15 august, vor fi proiectate următoarele scurtmetrajele: „Apeluri nepreluate” de Andreea Păiș, „Eugen, prietenul Antoniei” de Vlăduț Iosef, „Laila” de Raya Al Souliman și „Iedera” de Sarra Tsorakidis. Ultimele două filme, „Laila” și „Iedera”, sunt regizate de două cineaste din România cu origini arabe, respectiv grecești, absolvente ale Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București, iar primele două filme „Apeluri nepreluate” și „Eugen, prietenul Antoniei” sunt filmele de dizertație ale celor doi din cadrul programului masteral de la aceeași universitate de film bucureșteană.