Inelul rutier metropolitan împotmolit în terenurile din Cheriu - Boicot al proprietarilor
Proprietarii de terenuri din satul Cheriu afectaţi de traseul inelului rutier metropolitan au refuzat ieri, 20 iulie, să semneze procesul verbal al Comisiei de verificare a dreptului de proprietate asupra terenurilor ce fac parte din culoarul de expropriere.
Într-o conferinţă de presă, ei şi-au exprimat, din nou, „opoziția față de modalitatea abuzivă de trasare a inelului rutier metropolitan”.
„Grupul de interese legitime” de la Cheriu a organizat ieri, 20 iulie, o conferinţă de presă „în apropierea zidurilor Primăriei Oșorhei”, unde membrii grupului au fost convocați să semneze procesul verbal al Comisiei de verificare a dreptului de proprietate asupra terenurilor ce fac parte din culoarul de expropriere aflate în zona de intravilan a localității Cheriu. În cadrul conferinţei, cei 19 proprietari de terenuri afecţati de traseul viitorului inel rutier metropolitan au prezentat demersurile făcute pentru modificarea traseului prin extravilanul localităţii Cheriu, „cu respectarea normelor ce țin de siguranța circulației rutiere și prevenirea poluării fonice și cu noxe atmosferice a actualei zone intravilane”.
„V-am solicitat astăzi prezența în apropierea zidurilor Primăriei Oșorhei pentru o scurtă conferință de presă prin care ne exprimăm din nou indignarea, nemulțumirea și opoziția față de modalitatea abuzivă de trasare a inelului rutier metropolitan. Ca urmare, am decis să boicotăm acțiunea de semnare a procesului verbal al Comisiei de verificare a dreptului de proprietate asupra terenurilor ce fac parte din culoarul de expropriere aflate în zona de intravilan a localității Cheriu. Am ales zidurile Primăriei, deoarece am constatat că noi, cetățenii din Cheriu, nu avem primar care să ne reprezinte interesele, actualul edil fiind un simplu executant al Consiliului Județean Bihor, care, sub paravanul interesului public, apără interese ascunse, altele decât cele legitime și la vedere ale localnicilor afectați”, a precizat Claudiu Someşan, unul dintre cei 19 membri ai „Grupului de interese legitime” de la Cheriu.
El a menţionat că demersul lor de a obţine retrasarea inelului metropolitan Oradea prin zona extravilană a localităţii este „absolul just”, având în vedere că este vorba de o prelungire a traseului cu numai 286 metri, conform limitelor indicate de Planul Urbanistic General al satului Cheriu, aflat în vigoare până în acest an.
„Atât le-a lipsit președintelui Ilie Bolojan, consilierilor județeni și primarului comunei Oșorhei ca drumul să nu afecteze proprietățile intravilane ale localnicilor: 286 de metri și omenia. Este evident că la mijloc este vorba de bani, de profit și de dezvoltarea imobiliară ulterioară a satului Cheriu. Iar pentru planurile viitoare ale clientelei politice, tot sub paravanul interesului public, sunt sacrificate micile proprietăți private ale unor oameni care nu mai au posibilitatea să construiască sau să se dezvolte în altă parte. Este evident că inelul rutier și-ar păstra caracterul de utilitate publică și dacă ar fi trasat prin extravilan și considerăm că se invocă extrem de abuziv dreptul autorităților de a face orice doresc în numele acestui interes public, care uneori nu este doar aparent, ci și fals. Din păcate, politicienilor li s-a permis prea multe de-a lungul anilor fără a fi sancționați, iar acum sunt în situația de a lua decizii discreționare, dincolo de limitele democrației, de multe ori cu sprijinul justiției oarbe și al ignoranței cetățenilor”, acuzat Someşan, care a prezentat, totodată, harta cu traseul în varianta CJ Bihor și traseul care ocolește intravilanul (diferența între cele două fiind de numai 286 de metri). „Din această hartă ies în evidență cel puțin două zone protejate și evitate/favorizate de acest drum al clientelei PNL”, susţine Claudiu Someşan. El a mai prezentat Planul Urbanistic General propus al localității Cheriu, „din care reiese clar dezvoltarea imobiliară ce va avea loc la Cheriu, ceea ce se va întâmpla în mod evident concomitent cu creșterea valorii terenurilor”, actualul PUG al localităţii, precum şi „o paralelă ilustrată între abordarea de tip rudimentar birtinez și cea din Olanda, unde proprietățile sunt ocrotite, chiar dacă sunt pentru uz agricol”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.