Ca urmare a măsurilor luate la nivelul orașului și a creșterii capacității de testare, numărul persoanelor care sunt în carantină s-a stabilizat. Municipalitatea a trecut deja la testarea angajaților companiilor mari și va trece la testarea celor din căminele sociale, confesionale, și a persoanelor fizice care sunt obligate să plece în străinătate.

Numărul persoanelor aflate în carantină în Bihor a scăzut, într-o singură săptămână, de la 1.800 la 250. Apoi, timp de câteva zile, media s-a păstrat undeva la 250-300. 

„Prin măsurile adoptate de Instituția Prefectului și forțele de ordine, estimăm că acest număr va rămâne constant și în perioada următoare. Numărul bihorenilor care se întorc din străinătate a scăzut de la câteva sute, la 25-30 pe zi, ceea ce face ca riscul de aducere în țară a persoanelor infectate să scadă foarte mult. Creșterea capacității de testare ne-a ajutat să extindem testele și în marile companii din Oradea cu flux mare de oameni și vom putea extinde aceste teste și la persoanele care au nevoie de ele pentru a ieși din țară. Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de astăzi (n.r. vineri, 8 mai) a fost și alocarea a 3,3 milioane de euro pentru cele două spitale din oraș pentru a achiziționa dotări necesare secțiilor de ATI și Unității de Primire a Urgențelor. Săptămâna viitoare acestea vor demara proceduri de achiziție pentru injectomate, ventilatoare mecanice, monitoare etc, dotări pe care le vom putea folosi și după ce această pandemie se va încheia”, a spus primarul Ilie Bolojan vineri, în cadrul unei conferințe de presă ținută on-line. Edilul a mai adăugat că speră ca aceste dotări, sau măcar o parte din ele, să poată fi decontate din bani europeni.

Coordonatorul spitalelor din Oradea în perioada pandemiei, medicul Gheorghe Carp, a făcut o scurtă prezentare a situației la zi: „la această oră sunt 481 de persoane infectate cu Covid-19 în Bihor, asta pentru că la noi sunt testați și cei carantinați. În Spitalul Municipal sunt internați 136 de pacienți, la ATI sunt 3 pacienți din care doar unul este intubat, iar la secția exterioară de la Hotel Ceres sunt 87 de pacienți. În carantină sunt 272 de oameni care așteaptă să treacă 14 zile și testarea aferentă pentru a putea fi declarați nepericuloși pentru cei din jur. Cele trei aparate PCR ne permit să testăm toți medicii, toți cei care se internează la Spitalul Județean și a celor din căminele de bătrâni care sunt în subordinea administrației publice locale și, probabil, de săptămâna viitoare și cele asociate cultelor religioase. De săptămâna aceasta, ne vom ocupa și de companiile care solicită testări în sistem pooling (a fost testat deja 90% din personalul unei companii și testele au ieșit negative). Ne preocupă și testarea personalului companiilor din județ, nu doar a celui din Oradea. Mai ales că mulți dintre cei care au ajuns infectați la Spitalul Municipal erau din județ”.

O altă problemă care trebuie rezolvată, conform aceleiași surse, este cea a persoanelor fizice care au nevoie de testări pentru a putea pleca în străinătate. Nu în scop turistic, însă.

„Am primit solicitări de la persoane fizice care au nevoie să își facă teste pentru a putea ieși din țară, din cauze obiective, decese în străinătate, tratamente programate în străinătate pentru afecțiuni grave ce nu pot fi amânate etc. Autoritățile le cer atestat de examinare PCR nu mai vechi de 4 zile. Cei care vor avea nevoie de aceste testări, după o metodologie care va fi afișată de săptămâna viitoare pe site-ul Primăriei și al Prefecturii, le vor putea face. Prefectura va decide dacă motivele sunt întemeiate sau nu”, a mai spus Gheorghe Carp, care a încheiat conferința rugându-i pe orădeni să continue să respecte distanțarea socială și regulile de igienă: „să nu credeți că pandemia s-a terminat, pentru că din statisticile pe care le avem, nu putem spune că gradul de contagiozitate a scăzut. Trebuie să rămânem vigilenți”.