Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa
Șaizeci de episcopi și preoți, reprezentând Bisericile Catolice Orientale din Ucraina, Ungaria, Slovacia, Cipru, Belarus, Italia, Grecia, Franța, Austria, Spania, Bulgaria, Turcia, Macedonia de Nord, Serbia, Croația și România s-au întâlnit, între 16 și 19 septembrie, la Oradea, la cea de-a XXV-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa.
Tema întâlnirii a fost „Relația dintre episcop și preoți - fraternitate și umanitate. Sinodul despre sinodalitate”. Întâlnirea a fost organizată sub egida Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), la invitația Preasfinției Sale Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea. La întâlnire au fost prezenți și episcopi catolici de rit latin din Conferința Episcopală din România și Republica Moldova. De asemenea, au participat la întâlnire Eminența Sa Cardinalul Claudio Gugerotti, prefectul Dicasterului pentru Bisericile Orientale, Excelența Sa Monsenior Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, și Excelența Sa Monsenior Gintaras Grušas, președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE).
Deschiderea oficială a avut loc în după-amiaza zilei de 16 septembrie, în Sala „Traian Moșoiu” a Primăriei din Oradea. Alături de Episcopii Catolici Orientali din Europa au fost prezenți Preasfinția Sa Dr. Sofronie Drincec, Episcop Ortodox de Oradea, alți reprezentanți ai diferitelor comunități creștine din Oradea, Excelența Sa Ciprian-Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte în România, Florin Birta, primar al Municipiului Oradea, și reprezentanți ai autorităților civile. Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România, Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan, a trimis un mesaj special de salut pentru acest eveniment.
Întâlnirea s-a desfășurat la cinci ani de la beatificarea Episcopilor Greco-Catolici Români care au murit pentru credință în timpul regimului comunist.
Tema centrală a inspirat discuțiile participanților, în pregătirea pentru a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor, programată între 2-27 octombrie 2024, la Vatican. Războiul în desfășurare din Ucraina, împreună cu criza refugiaților rezultată din acesta, rămân o preocupare constantă a Bisericii, deoarece aceste evenimente prezintă provocări actuale în relația dintre episcopi și preoți, în special în diaspora.
„Mărturia comuniunii dintre păstori este deosebit de importantă pentru parcursul de credință și viața creștină a comunităților noastre și pentru o transmitere vie a Evangheliei lui Hristos în aceste vremuri, marcate de războaie, diviziuni și confruntări, dar și de o indiferență sau superficialitate crescândă față de credință și mesajul creștin. Într-un context european marcat de provocări politice, sociale, culturale și religioase severe, suntem toți chemați să consolidăm unitatea și solidaritatea între Bisericile noastre, pentru a oferi o mărturie convingătoare, plină de iubire și speranță, a Evangheliei și a mântuirii.
Este important să avem preoți buni deoarece vremurile de astăzi nu mai sunt cele ale persecuției, când oamenii erau dispuși să-și dea viața pentru a-și păstra credința catolică. Astăzi ne confruntăm cu o situație de fragilitate, vizibilă chiar și în relația pe care o avem cu seminariștii noștri. Abordând problematici precum distanțarea emoțională și depresia care afectează lumea de astăzi, dezvoltarea tehnologiilor care pun la încercare valorile creștine și fragilitatea familiilor contemporane, centralitatea rugăciunii, relația cu Cuvântul lui Dumnezeu, spovedania, auto-reflecția și condiția morală a episcopului, precum și autodisciplina, rămân esențiale”, se afirmă într-un comunicat al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
„S-a dorit ca acest eveniment să depășească spațiul eclezial, arătând aprecierea față de orașul Oradea și comunitățile creștine de aici - indiferent de confesiune sau etnie - a tuturor episcopilor catolici bizantini din Europa care ne-au trecut pragul”, a spus PS Virgil Bercea.
Episcopii Catolici Orientali din Europa se întâlnesc anual, iar următoarea întâlnire va avea loc la Viena (Austria), în septembrie 2025.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.