Poveștile copilăriei vor prinde viață pe scenă, putând fi revăzute de copii și adulți deopotrivă, în cadrul Săptămânii „Povești din Arcadia”. Evenimentul se va desfășura în perioada 15-22 mai, la Oradea, și va reuni unele dintre cele mai iubite spectacole de teatru din repertoriul trupei Arcadia, dar și evenimente conexe, menite să-i încânte pe micii spectatori.

Timp de opt zile, vor avea loc reprezentații multiple ale celor mai cunoscute titluri din repertoriul trupei Arcadia, care cuprind basme din literatura universală: „Scufița Roșie”, „Frumoasa și Bestia”, „Pinocchio”,  dar și din literatura română: „Capra cu trei iezi”, „Isprăvile lui Păcală” și „Punguța cu doi bani”. Dacă în weekend spectacolele se vor juca pentru publicul larg, în timpul săptămânii copiii vor veni la teatru organizat, cu școala sau cu grădinița.

„Pentru că ne dorim să fim mai aproape de cei mici, după doi ani de pandemie și distanțare, actorii îi vor însoți după reprezentații pe copii în foaier, acolo unde va fi instalată o expoziție interactivă cu păpuși și machete realizate de Răzvan Chendrean, butafor, sculptor și scenograf talentat al Teatrului Regina Maria”, a precizat Andreea Costea, șefa de secție a Trupei Arcadia.

În plus, va fi lansată o provocare pentru copiii din școlile și grădinițele care vor trece pragul teatrului: să deseneze ce anume le-a plăcut fie din expoziție, fie din spectacol, povestea cu care au rămas, personajul pe care l-au îndrăgit. Din aceste desene, va fi organizată o expoziție dedicată Zilei Copilului, care va fi vernisată la finele lunii mai, în foaierul teatrului.  

Miercuri, 18 mai, după spectacolul „Isprăvile lui Păcală”, actrița Mirela Niță Lupu le va dezvălui copiilor prezenți la spectacol câteva dintre secretele nașterii unui spectacol de teatru de păpuși, pe care le-a surprins ghiduș și explicat temeinic în cartea „Jurnalul unei povești sau cum am devenit spectacol de teatru de păpuși pentru copii”.

Totodată, pentru a-i introduce pe copii într-o altfel de atmosferă și a-i apropia mai mult de teatru, ultimul weekend din cadrul Săptămânii „Povești din Arcadia” vine cu o invitație specială: trei seri magice de ... Povești în pijama, pe care le vor orchestra abil atât actori îndrăgiți de la Trupa Iosif Vulcan, cum ar fi: Ioana Dragoș Gajdó, Alina Leonte, Toppolina (Adela Lazăr), cât și de la Trupa Arcadia: Igor Lungu, Andrei Fazecaș și Florian Silaghi. Fiecare seară de povești în pijama va avea farmecul și nota sa distinctivă. Astfel, vineri, 20 mai, în prima seară dedicată poveștilor, copiii sunt invitați la Sala Arcadia, pentru a urmări diafilme alături de Ioana Dragoș Gajdó și Igor Lungu. Poveștile vor fi urmate de jocuri creative și o mică incursiune în secretele teatrului. Sâmbătă, 21 mai, și duminică, 22 mai, Poveștile în pijama se mută în Sala Mică, acolo unde actorii Alina Leonte și Andrei Fazecaș (sâmbătă) și Toppolina (Adela Lazăr) și Florian Silaghi (duminică) le promit celor mici o oră de neuitat, cu altfel de povești și surprize.

„Recomandarea noastră pentru micii spectatori este să-și aducă o păturică, un pluș, să vină îmbrăcați comod. Am ales să vină și actori ai Trupei Iosif Vulcan, îndrăgiți de copii, care au participat la evenimente dedicate lor, pentru că iubesc copiii. Am vrut să le oferim seri cu invitați, să nu fie doar actorii de la Arcadia. Le mulțumim pentru implicare, sunt sigură că vor rămâne cu amintiri frumoase”, a subliniat Andreea Costea.

Cu ocazia „Poveștilor din Arcadia”, va fi lansată și mascota teatrului, „Arc”, un pui de vultur care iubește poveștile și se îndrăgostește de teatru, chiar dacă părinții lui nu prea sunt de acord cu acest lucru.

Biletele pentru evenimente se pot achiziționa de la agenția teatrului, deschisă de marți până vineri, între orele 10.00-14.00, online, de pe Eventim.ro sau cu o oră înainte de spectacol, de la Sala Arcadia, în limita locurilor disponibile.