Oradea este al patrulea centru regional din țară, după București, Cluj și Iași, care a primit un Centru mobil de pregătire a paramedicilor, în valoare de 35.000 de euro, achiziționat de Fundația pentru SMURD în parteneriat cu Rompetrol, a declarat ieri șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Crișana” al județului, Sorin Caba.  

„De peste zece ani, noi avem, la Sântion, un Centru de pregătire a paramedicilor, care funcționează foarte bine. Este un centru regional, unde s-au pregătit sute și sute de paramedici și nu numai, ci și membri ai Serviciilor Salvamont, ai polițiilor de frontieră și ai organizațiilor voluntare care colaborează cu noi la gestionarea situațiilor de urgență”, a declarat, într-o conferință de presă organizată ieri, inspectorul șef al ISU Bihor, Sorin Caba. Acesta a menționat faptul că după activitatea de formare urmează una de calificare, dar care trebuie consolidată, în timp, și cu o activitate specifică de reîmprospătare a cunoștințelor. Șeful ISU a subliniat importanța acestui autovehicul dotat cu setul complet de echipamente, având în vedere numărul mare de paramedici formați la nivelul județului și a căror activitate specifică de consolidare a cunoștințelor avea o anumită dificultate, din punct de vedere al transportului, al amplasării etc. „De aceea am avut ideea care a fost foarte bine primită la nivel național. Cu alte cuvinte, nu mai vine omul la centru, ci merge echipamentul și informația la om în subunitate. Lucrul acesta îl făceam și în trecut, dar implica multe eforturi pentru transportul echipamentelor. Acum acest modul echipat ne permite să facem deplasarea în subunitate și să facem pregătirea la fața locului. Cu siguranță că vom deveni un centru regional de pregătire, urmând să fie arondate și județele vecine. Ce este foarte important e că avem oameni pregătiți, avem echipamentele necesare, un set complet de echipamente ce permit reluarea pregătirii sau consolidarea pregătirii pe toate liniile paramedicale și lucrul va debuta în cel mai scurt timp”, a subliniat Caba. 

 

Evenimente pregătite de pompieri

ISU Bihor a pregătit, pentru Ziua Protecției Civile -28 februarie, o serie de evenimente programate în perioada 15 februarie- 4 martie a.c.. După conferința de presă organizată, ieri, în Cetatea Oradea, a avut loc vernisajul unei expoziții caritabile de pictură numită „Translucid”, realizată de sergent major Alexandra Paina, subofițer operativ principal și radiotelefonist în cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea. Tânăra artistă, de 22 de ani, este și studentă la Arhitectură și fostă elevă a Liceului de Arte din Oradea. „Expoziția cuprinde 15 lucrări, fiecare dintre ele realizată în trei perspective diferite. Subiectele lucrărilor se referă la incendiu, mesajul transmis de pompieri și detalii din viața pompierilor.  Fiecare lucrare este redată, prima dată, din perspectiva realității – în creion grafic, a doua – din perspectiva obiectivă a pompierilor (care trebuie să-și lase deoparte sentimentele în meserie) – în tuș negru, iar a treia, din perspectiva cetățeanului obișnuit, afectat în mod direct – în acril”, a declarat Alexandra Paina. Expoziția este una caritabilă, toți banii strânși vor fi donați „Casei de lângă spital”,  o locuință pusă gratuit la dispoziția pacienților oncologici care vin pentru investigații și tratamente la Oradea, de către Asociația Lumea lui Iannis, înființată de orădeanca Mădălina Maiorescu, mama unui băiețel diagnosticat cu leucemie. „Este un lucru nou și deosebit pentru noi această expoziție caritabilă, dedicată într-ajutorării. Avem șansa de a avea un pompier talentat”, a meționat șeful ISU Bihor, Sorin Caba. Seria de evenimente prilejuite de Ziua Protecției Civile a început în 15 februarie, cu deschiderea primei serii de curs din anul 2020 în Campania „Salvator din pasiune”.  Vor mai avea loc acțiuni de informare preventivă a populației, puncte de informare, ateliere de pregătire a populației pentru situații de urgență, ateliere de promovare a meseriei, expoziții tematice, campanie pentru studenți, sesiuni de comunicări, Ziua Porților Deschise pe 28 februarie, în toate subunitățile din județ, dar și în Muzeul Pompierilor, cu o ședință festivă și un concurs pentru elevi.  Pe 3 martie, va avea loc Gala voluntarilor din domeniul social, acțiunile urmând să se încheie în 4 martie cu o altă sesiune de comunicări pe teme din domeniul protecției civile, organizată de ISU Bihor împreună cu Facultatea de Construcții, din Universitatea Oradea.