ISU Bihor marchează 90 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România - Săptămâna Protecţiei Civile
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor organizează, în perioada 25 februarie-4 martie, Săptămâna Protecţiei Civile, o serie de activităţi urmând să aibă loc în tot judeţul.
În data de 28 februarie se împlinesc 90 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România, dată la care Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, document ce avea să constituie actul de înfiinţare a Protecţiei Civile din România. Evenimentele ce urmează să aibă loc în cadrul Săptămânii Protecţiei Civile sunt desfăşurate sub sloganul „Împreună mai pregătiţi” şi vizează informarea populaţiei cu privire la rolul şi misiunile protecţiei civile, tipurile de riscuri specifice judeţului nostru, reguli de comportare în caz de dezastre etc. Astfel, ISU Bihor va organiza activităţi ce vor include: acţiuni de instruire a elevilor în domeniul situaţiilor de urgenţă, de pregătire a elevilor şi studenţilor pe linia acordării primului ajutor, ateliere de informare preventivă, Gala Voluntarilor ISU Bihor, o sesiune de informare pe linia securităţii la incendiu pentru proiectanţii şi executanţii lucrărilor în domeniu, Ziua Educaţiei Preventive la lăcaşurile de cult etc. În data de 28 februarie, la toate subunităţile din judeţ va fi organizată Ziua Porţilor Deschise, vizitatorii fiind aşteptaţi cu ateliere, exerciţii demonstrative sau prezentarea tehnicii de luptă.
Misiunile pompierilor bihoreni
În cursul anului 2022, în zona de competență a ISU Bihor au avut loc peste 13.700 de evenimente ce au implicat intervenția operativă a subunităților de pompieri, în medie 38 de intervenții pe zi. Anul trecut, la nivelul subunităților de intervenție s-au desfășurat 183 de exerciții cu forțe în teren, respectiv 811 activități de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației. În 2022, au fost executate 48 de misiuni specifice de cercetare, identificare, detectare, ridicare, transport și depozitare a munițiilor rămase neexplodate din perioada celor două conflagrații mondiale, în cadrul cărora au fost asanate 60 proiectile de diverse mărimi, 14 grenade ofensive/defensive, 14 bombe de aruncător și 97 de cartușe de diferite calibre. Pe parcursul anului precedent, echipajul CBRN a desfășurat 103 misiuni de cercetare, marcare, prelevare probe, identificare și decontaminare: intervenții la cazuri de intoxicare cu pesticide, cu monoxid de carbon, intervenții la scăpări de gaze și misiuni de monitorizare nor toxic pe timpul incendiilor etc. Pe linia activității de înștiințare, alarmare, avertizare, în anul 2022, la nivelul ISU Bihor au fost recepționate 269 de mesaje privind fenomenele hidro-meteorologice. Totodată, au fost emise 8 mesaje de avertizare a populației prin sistemul Ro-Alert. În anul 2022, activitatea de informare preventivă în domeniul situațiilor de urgență, desfășurată de inspectorii de prevenire, s-a concretizat într-un număr total de 2.122 de activități, din care 1.464 desfășurate la operatori economici, 603 la instituții și 55 la localități, activități la care au participat 20.038 de persoane.
De asemenea, la nivelul inspectoratului au fost organizate 77 de misiuni de sprijin, în contextul conflictului militar din Ucraina. Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, în luna iunie, personalul ISU Bihor a participat la o misiune de stingere incendii de pădure în Grecia, iar în luna august 2022, la o misiune de stingere incendii de pădure în Franța.Totodată, în anul 2022, reprezentanții ISU Bihor au participat la mai multe exerciţii de amploare, inclusiv internaţionale, în ţări precum Germania, Austria sau Iordania.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.