În luna august, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, au fost controlate 171 unităţi, fiind aplicate 162 sancţiuni contravenţionale, din care 55 amenzi în cuantum de 871.600 lei şi 107 avertismente.

Din totalul de 162 sancţiuni aplicate de ITM Bihor, luna trecută, 10% (17) au fost sancţiuni în domeniul sănătății şi securității în muncă, iar 90% (145) au fost sancţiuni în domeniul relaţiilor de muncă. În domeniul sănătății şi securității în muncă, au fost controlate 53 unităţi. Pentru abaterile de la normele de securitate şi sănătate în muncă au fost dispuse 46 de măsuri de remediere şi au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale, din care șase sunt avertismente și 11 amenzi în valoare de 65.000 lei. În luna august, au fost cuprinse în activitatea de îndrumare şi control 118 unităţi din domeniul public, mixt şi privat. Au fost constatate încălcări ale reglementărilor legale în vigoare în domeniul legislaţiei muncii. Pentru abaterile de la reglementările legale în vigoare, s-au dispus măsuri de remediere şi au fost aplicate 145 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 101 avertismente şi 44 amenzi în valoare totală de 806.600 lei.

În domeniul relațiilor de muncă, luna trecută, din totalul de 145 sancţiuni: 126 (91% din total sancțiuni) sunt sancţiuni pentru neconformităţi altele decât munca nedeclarată, din care: 28 amenzi în cuantum total de 118.600 lei și 98 avertismente; 19 (9% din total sancțiuni) sunt sancţiuni pentru neconformităţi pentru munca nedeclarată și subdeclarată, din care 16 amenzi în cuantum total de 688.000 lei și 3 avertismente.

Pentru munca nedeclarată s-au aplicat 15 amenzi, în valoare totală de 680.000 lei și trei avertismente. Au fost depistate 16 societăți comerciale care practicau muncă nedeclarată, fiind identificate 51 persoane prestând activitate nedeclarată. Dintre acestea: 44 persoane, din cadrul a 15 unități, nu aveau încheiat contract individual de muncă; șase persoane, din cadrul a două unități, au fost primite la muncă fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, iar o persoană a fost depistată prestând activitate din cadrul unei unități cu contractul de muncă suspendat.

Pentru munca subdeclarată (acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariului şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale,) s-a aplicat o amendă în valoare totală 8.000 lei.

Pentru deficienţele constatate, pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicate menţionate mai sus, au fost dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate.

Exemple de domenii de activitate în care s-a depistat muncă nedeclarată: construcții, transport alternativ, comerț cu ridicata.