Cea mai nouă parcare subterană din Oradea, amenajată în jurul Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic, și singura de tip park and ride din municipiu a fost dată în folosință sâmbătă, 30 decembrie.

 

„Parcarea este deschisă tuturor celor care vor tranzita zona și vor dori să parcheze în zona respectivă. Ea va urma regimul celorlalte parcări din oraș, în momentul în care au fost deschise: trei luni parcarea se va face gratuit, urmând ca după aceea să intre în regim cu plată, asemenea celorlalte parcări din municipiu. Este a șaptea parcare construită în afara carosabilului în Oradea din 2014 până în prezent. Prin finalizarea acesteia, numărul de locuri de parcări în parcări sub- sau supraterane din Oradea a depășit 2.200 de locuri”, a declarat primarul Florin Birta în conferința de presă din teren, prilejuită de deschiderea parcării.

Parcarea subterană dispune de 225 de locuri pentru autoturisme și 31 de locuri pentru motociclete. Alte 6 locuri sunt destinate încărcării mașinilor electrice, iar 9 locuri pentru vehiculele persoanelor cu dizabilități, ultimele fiind situate în vecinătatea zonelor de acces, a automatelor de plată și a lifturilor.

Locurile de parcare libere sunt semnalizate electronic cu afișaj verde, iar cele ocupate, cu afișaj roșu. Parcarea poate fi folosită de autoturisme de clasă mică, medie şi mare, până la lungimea de 5 m, cu motoare pe benzină, diesel, electrice şi hibrid, având strictă interdicție cele care funcționează pe bază de GPL.

Parcarea este dotată cu un sistem pentru controlul accesului (bariere, cititoare plăcuțe de înmatriculare), automate de plată și stație de curățat și aspirat în incintă.

Parcarea este deservită de trei lifturi pentru persoane, dispuse la est lângă podul de legătură cu Cetatea, la vest lângă intrarea în Catedrală, iar la nord spre sediul băncii CEC.

Accesul în parcare se realizează din două direcții, la cele două capete ale clădirii, ușor accesibile din Șanțul Cetății și dispune de un ghișeu cu funcționare în zona intrării / ieșirii pietonale.

Spațiul de deasupra parcării a fost pavat cu dalaj urban din piatră, fiind utilat cu mobilier urban, la care se adaugă amenajări peisagistice. Aici se regăsesc arbori de talie mică, medie și mare, plante aromatice, graminee și perene din jardiniere, precum și o zonă cu umbră creată de pergole.

Reamintim că, în urma săpăturilor, au fost descoperite vestigii arheologice, astfel că pentru marcarea acestora, ruinele celor două etape ale Bisericii Sfântul Spirit și o parte din contraescarpa ravelinului au fost conservate, restaurate și au rămas la vedere, iar zidul ravelinulului, al clădirilor medievale importante și al contraescarpei sunt marcate în pardoseala din demisolul parcării.

Finalizarea lucrărilor de punere în valoare a acestor vestigii și montarea panourilor multilingve de informare vor avea loc până în 5 iunie 2024 (termenul final).

De asemenea, constructorul va mai efectua lucrările de aplicare a rășinii epoxidice bicomponente, acestea realizându-se în condiții meteorologice favorabile (lipsa umidității și temperaturi peste 10°C), iar stațiile pentru încărcarea mașinilor electrice vor fi montate la sfârșitul perioadei de gratuitate în parcare. Cetățenii vor putea folosi în mod gratuit parcarea, la fel ca în cazul celorlalte parcări construite de municipalitate, timp de trei luni (până la finalul lunii martie 2024).

Lucrările au fost realizate de către Construcții Erbașu, în asociere cu Simbac, având ca termen final începutul lunii iunie 2024. Valoarea acestora se ridică la 33.704.700 lei (plus TVA).