Orădenii care vor să vadă ce fac oamenii în halat alb din spatele ușilor, vor avea această ocazie vineri, 27 septembrie, între orele 17.00-22.00 în Sala Polivalentă a Universității din Oradea, unde se va desfășura o nouă ediție a Nopții Cercetătorilor Europeni.

Cei mici vor avea ocazia să experimenteze cot la cot cu oamenii de știință, să vadă ce se ascunde în spatele celor mai fascinante fenomene naturale și, de ce nu, să afle dacă în viitor vor putea și ei să îmbrace uniforma cercetătorilor.

Cei mari vor putea și ei să pătrundă în fascinanta lume a  prezentărilor laboratoarelor de chimie și de fizică, și nu numai, unde se vor prezenta explicații științifice pentru lucruri aparent simple sau inexplicabile și vor descoperi soluții pentru cele mai comune problemele cotidiene. În plus, vor avea ocazia să se retrăiască amintirile din laboratorul de chimie din anii școlii, având posibilitatea să se joace din nou cu eprubetele pline de  „substanțe magice”.

Și pentru că „știința e în tot și-n toate”, Noaptea Cercetătorilor Europeni 2019 va aduce, în persoană, cei mai cunoscuți inventatori ai unor sisteme medicale apreciate la nivel mondial. Pe lângă toate aceste experimente și demonstrații, Noaptea Cercetătorilor Europeni va avea o mulțime de concursuri cu adevărat antrenante. Aceasta se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Prima Noapte a Cercetătorilor Europeni a fost organizată în 2005 şi a atras până acum peste 1.5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în directă legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. Ediția 2016 a atras peste 35.000 de vizitatori în România.

Mai multe informații pot fi găsite pe noapteacercetatorilor.eu. Intrarea va fi liberă.