Lansarea Coaliției pentru natură urbană - Arii naturale urbane delimitate în Oradea
Municipiul Oradea are șansa să desemneze o arie protejată urbană, parte a unei rețele naționale dedicate, alături de orașe ca București, Brașov, Cluj-Napoca sau Iași. Pentru această inițiativă, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) a aderat la Coaliția pentru natură urbană.
Alături de CAPDD, acestui demers i s-au alăturat Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius și ECOTOP Oradea. În perioada ce urmează, organizațiile vor face o serie de evaluări de biodiversitate pentru a realiza o propunere de limite pentru aria protejată, de-a lungul Crișului Repede. În acest demers vor fi implicate atât Primăria Municipiului Oradea, cât și Administrația Bazinală de Apă Crișuri. Astfel, 12 organizații non-guvernamentale din nouă orașe s-au unit într-o coaliție care inițiază demersurile pentru ca România să aibă cât mai curând o rețea națională de arii naturale urbane. Organizațiile și grupurile de inițiativă activează în domeniul protecției mediului și fiecare dintre acestea este promotor al unei zone naturale urbane care are potențialul de a deveni o arie naturală ori aduce expertiză în domenii conexe.
Ariile naturale urbane sunt zone cu peisaj sălbatic și valoare conservativă, științifică, educativă și de recreere, care au rolul de a îmbunătăți viața orășenilor. Pot fi păduri, maluri de râuri, pajiști puțin afectate de activități umane sau zone abandonate care s-au renaturat în mod spontan.
„În viziunea Coaliției pentru natură urbană, natura devine componentă majoră a infrastructurii urbane, cu rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii, iar locuitorii orașelor și-o însușesc, o apreciază și o protejează. Astfel, Coaliția își propune să promoveze, să mențină și să integreze în orașe spații naturale, facilitând accesul populaţiei urbane la recreere şi educaţie pentru mediu. Scopul acesteia este de a veghea și de a se implica în mod activ în procesul de conservare a biodiversității urbane, promovând natura în oraș și implicând cetățenii orașelor în crearea și administrarea rețelei naționale de arii naturale urbane”, se arată în comunicatul transmis.
Contextul în care Coaliția s-a format este acela al inițiativei Asociației Parcul Natural Văcărești de a accelera procesul de aprobare a unui proiect legislativ și de a începe demersurile pentru ca marile orașe ale țării să își conserve și să își promoveze mai bine zonele naturale cu potențial de a deveni spații de protectie, educație și recreere, acum, cât acest lucru este încă posibil.
Alinierea României la standardele Uniunii Europene
Proiectul de lege amintit mai sus a fost aprobat de Senat și se află acum în Camera Deputaților. Aprobarea lui va veni în întâmpinarea angajamentelor asumate de România prin aderarea la Pactul Ecologic European, care îndeamnă statele membre să planifice și să implementeze soluții de conservare a biodiversității în orașe. Coaliția susține aprobarea proiectului de lege și implementarea acestuia.
Organizațiile membre ale coaliției în acest moment sunt: Asociația Parcul Natural Văcărești, București; SOS Cluj; Fundația Centrul de Ecologie Montană Brașov; Societatea Carpatină Ardeleană – EKE Satu Mare; grup de inițiativă civică din Piatra Neamț; Societatea Ornitologică Română – Filiala Iași; Asociația Bio-Team, Timișoara; Asociația Ruralis, Bistrița; Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă, Oradea; Clubul de Cicloturism Napoca, Cluj; Funky Citizens și Asociația Kogayon.
Contextul proiectului. Finanțare
Coaliția pentru natură urbană face parte din proiectul „Rețeaua pentru natură urbană” și este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești, în parteneriat cu Asociația Funky Citizens, Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S., Fundația Centrul de Ecologie Montană și Societatea Carpatină Ardeleană EKE Satu Mare cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este protejarea biodiversitatii urbane prin activarea și implicarea cetățenilor orașelor mari în crearea rețelei naționale de arii naturale urbane.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.