În rândurile studenților orădeni există interes pentru antreprenoriat. Circa 200 de persoane, studenți dar nu numai, interesate de domeniul afacerilor, s-au adunat luni, 22 aprilie 2024, în Aula Magna a Universității din Oradea, pentru a lua parte la conferința „Vrei Să Fii Antreprenor” (VSFA).

Cosmin Sava, managerul proiectului VSFA, el însuși deținător al unei afaceri în domeniul reciclării, a venit la Oradea pentru a le prilejui studenților întâlnirea cu trei antreprenori locali de succes.

Întâlnirea, organizată de Societatea Antreprenorială a Studenților de la Universitatea din Oradea (SAS -UO), parte a proiectului Dezvoltarea Durabilă a Antreprenoriatului Studențesc în Universitatea din Oradea, i-a avut ca invitați pe oamenii de afaceri: Linda Șereș, Horia Simuț și Sorin Matei.

Absolvent al Universității din Oradea, Horia Simuț a povestit cum a trecut, de la postura de angajat al Companiei de Apă, la domeniul afacerilor imobiliare și, în cele din urmă, la cel al serviciilor de entertainment. Cel care azi deține „un fel de monopol local pe zona de bowling, biliard și snooker”, plus o afacere în domeniul importului și al distribuției de cafea, consideră că „implicarea” este unul din secretele reușitei în business. „Nu priviți lucrurile de sus. Astăzi, în România, se poate face și  antreprenoriat, poți și să ai un job bun, trebuie doar să fiți implicați. Rămâneți în țară. Să facem Oradea mai frumoasă împreună!”.

Linda Șereș, și ea fostă studentă a Facultății de Științe Economice a Universității din Oradea, consideră că experiența este de asemenea un factor determinant pentru reușita în afaceri. Începând cu vârsta de 17 ani, ea a lucrat ca voluntar, angajat al unei săli de cinema și manager al unei firme de amenajări interioare. Apoi a „crescut” un local, de la nivelul unei mici cafenele, la bistro și, azi, la acela de afacere cu două locații și 50 de angajați.

„După patru-cinci ani, pe strada Republicii, m-am confruntat cu cea mai mare provocare, să o iau de la capăt în Piața Unirii. Patru vecini închiseseră acolo afaceri asemănătoare. Toți îmi spuneau că e o greșeală...”, povestește Linda Șereș, adăugând că o afacere înseamnă „curaj, riscuri, investiții și, nu în ultimul rând, o permanentă atenție la nevoile clienților”. Linda Șereș a mărturisit că învață în permanență, că își caută mereu mentori „care să fie cel puțin de nivel european” și că, la nevoie, nu ezită să își scoată caietul de notițe.

La rândul său, Sorin Matei i-a sfătuit pe tineri să își caute mentori în domeniul afacerilor. Pornind de la mai multe joburi, omul de afaceri orădean a ajuns azi să aibă mai multe business-uri în: taximetrie, închirieri de mașini, imobiliare, săli de evenimente, energii regenerabile etc.

„Lucrurile se schimbă mereu. Eu am început cu puțin și am tot încercat, să văd ce funcționează, unele afaceri au mers, altele nu”, a explicat Sorin Matei. Omul de afaceri orădean este de părere că ceea ce îl definește pe antreprenor este curajul de a risca. „Lucrați, îmbinați activitatea didactică cu munca. Oriunde veți merge, ați mai învățat ceva”, a mai spus Sorin Matei.

Numitorul comun al discursurilor prilejuite de conferința „Vreau Să Fiu Antreprenor” a fost capacitatea de a rezista și de a merge mai departe. „Nu există greșeli, există numai experiențe”, a concluzionat Cosmin Sava.

La finalul întâlnirii, studenții și nu numai ei, i-au bombardat pe oaspeți cu întrebări despre cum se formează o echipă, cât de utilă este o diplomă universitară în afaceri, predictibilitate, cum îți alegi partenerii și, mai ales, cum să faci rost de bani pentru a începe o afacere. Gazda evenimentului, Cosmin Sava, i-a îndemnat pe cei prezenți să nu ezite să se alăture comunității „Romanian Business Leaders”, unde oameni de afaceri sunt gata să susțină, cu experiența și capitalul lor, idei care au potențial.