Experți din România și Ungaria au finalizat verificările asupra modului în care s-au comportat lucrările de apărare împotriva inundațiilor în perioada 17 septembrie 2021-22 septembrie 2022.

„Anual, au loc patru verificări comune: două, pe teritoriul României, iar două, pe teritoriul Ungariei. Cele de pe teritoriul României s-au finalizat. Prin aceste verificări, ne asigurăm că lucrările de apărare împotriva inundațiilor, aflate în zona comună de interes din județele Bihor și Arad, sunt bine întreținute”, spune Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

Delegația româno-maghiară a examinat digurile de apărare din zona de frontieră de pe Crișul Alb, Crișul Negru și Crișul Repede; acumulările nepermanente: Tămașda și Zerindu Mic; stația de pompare Ant; canalele Ant și Ösirét; canalul colector la Tulca și Homorog; cantonul și magazia de materiale de la Vărșand și sediul Sistemului Hidrotehnic Independent Crișul Alb din localitatea Chișineu Criș.

Concluzia experților din cele două țări este că lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, aflate în zona de interes comună din bazinele Crișul Alb, Crișul Negru, Crișul Repede și Canalul colector sunt în stare bună.

Delegaţia română a fost condusă de Pásztor Sándor, director ABA Crișuri, și a întrunit experţi din Ministerul Mediului - România, Administrația Națională Apele Române, Apele Române Crișuri, Sistemul De Gospodărire a Apelor (SGA) Bihor și din cadrul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Filiala Bihor.

„Mulțumim omologilor noștri din cadrul Direcției de Apă Gyula Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, pentru buna colaborare”, a menționat reprezentanta ABA Crișuri.