Lucrătorii nu vor să li se taie sporurile - Protest de catifea la Ambulanţă
40-50 de persoane de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Bihor au protestat ieri la sediul de pe Sucevei împotriva guvernului. Aceștia susțin că, prin noua lege de salarizare, li se vor tăia sporuri importante, că se refuză interesat angajarea de personal și că achiziționarea de ambulanțe noi ar trebui urgentată.
Miting de sensibilizare de catifea, joi, 28 septembrie 2017, la sediul SAJ Bihor. Doar unul dintre cele două sindicate a ales să protesteze, deși problemele îi vizează pe toți, și doar 40-50 de persoane au participat. Mai întâi, pe Imnul ambulanței, Bajgyk Gabriel – vicepreședintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” din România (FNSAR), a citit revendicările angajaților, subliniind că, în cazul în care acestea vor fi ignorate, protestele vor lua amploare. FNSAR vrea stoparea diminuării veniturilor lunare ale personalului din serviciile de ambulanţă, începând cu 1 ianuarie 2018, în urma aplicării Regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii în baza prevederilor Legii 153/2017, adică: pierderea tichetelor de masă, pierderea totală sau reducerea considerabilă a procentelor de sporuri pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase, discriminarea personalului sanitar auxiliar şi a altui personal angajat în unităţile sanitare faţă de personalul medico-sanitar (medici şi asistenţi medicali) și pierderea sporului de 50% pentru condiţii deosebite a personalului TESA şi muncitorilor din serviciile de ambulanţă, spor care a fost acordat din 2007. Un alt punct important de pe listă îl reprezintă situaţia şi starea parcului de ambulanţe din Serviciile Publice, acolo unde sindicaliștii cer bani pentru achiziţia anuală de ambulanţe. A treia revendicare mare este cea referitoare la deficitul de personal, unde se solicită suplimentarea de posturi la nivelul normativului de personal în vigoare şi asigurarea bugetului necesar.
„Până pe 4 octombrie 2017, dată la care aşteptăm un răspuns de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi de la Guvern, conducerea FNSAR va demara procedurile de strângere de semnături de la toţi membrii de sindicat în vederea organizării de acţiuni sindicale (mitinguri şi proteste sindicale, greve de avertisment şi chiar grevă generală) dacă se impune”, a mai spus Bajgyk Gabriel.
„Asta înseamnă social-democrat: să aibă ei și să nu avem noi?”
Acțiunea a fost sprijinită și de Blocul Naţional Sindical (BNS), al cărui reprezentant a fost la miting. Referindu-se la discuțiile cu membrii Guvernului care au dat asigurări, doar verbale, că vor modifica Legea 153/2017 până la intrarea în vigoare, acesta a spus:
„Lucrurile sunt spuse doar ca să stingă acest conflict de muncă, să nu se accentueze și oamenii să nu iasă din ce în ce mai mulți și să își ceară drepturile. Dacă, neavând personal suficient, nu se completează numărul, cineva tot trebuie să meargă la urgențe și cine mai rămâne să protesteze? E în interesul lor să nu fiți mai mulți. Vă chinuiți cu mașinile acestea pe care numai dvs. știți cum le-ați ținut în viață. Se anunță o iarnă grea. Tot dvs. veți merge la intervenții cu ele, iar guvernanții cu ce vă răsplătesc? Tăieri de salarii, tăieri de sporuri. Este un guvern social-democrat, asta înseamnă social-democrat, să aibă ei și să nu avem noi? Au avut grijă la începutul anului și în primăvară să își dubleze salariile: parlamentari, miniștri, consiliu județean, primării. Cine va suferi? Ultimii salariați din instituțiile publice pe care, probabil, îi vor concedia. Pe lângă toate acestea, de la 1 ianuarie 2018, toate contribuțiile sociale trec de la angajator la angajat. E singura țară din lume, din 119, care practică acest lucru. Trebuie să spunem: <<Nu!>> acestor experimente pe salariații și lucrătorii din România. Când se vor tăia sporurile, salariile vor scădea. Muncă multă, bani puțini. Ei au, noi, nu. Trebuie să fim uniți și, dacă guvernanții nu ne vor da drepturile, trebuie să ieșim în stradă. Nu se mai poate așa!”, a declarat liderul BNS Bihor – Nicolae Morgovan.
Mitingul nu a afectat în niciun fel activitatea ambulanțelor.
„Eu nu contest dreptul lor de a protesta, de aceea le-am și dat acceptul în instituție și nu au perturbat activitatea. Toți cei care protestează sunt din tură liberă. Nemulțumirile sunt întemeiate, dacă se va ajunge până acolo, pentru că lucrurile s-ar putea modifica pe traseu. Cu parcul auto eu am făcut nenumărate hârtii către Prefectură, Direcția de Sănătate Publică, Minister, Departamentul pentru Situații de Urgență. Avem mașini cu 900.000 de km la bord. Singura problemă este că nu depinde de noi, de județul Bihor. Ține direct de IGSU și am înțeles că premierul și-a dat acceptul ca Raed Arafat să facă licitația pentru achiziționarea de ambulanțe”, a spus managerul SAJ Bihor – Gheorghe Pintea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.