Societatea Ornitologică Română (SOR) şi Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi Naturii „Grupul Milvus",  vor organiza în perioada 15 iunie - 15 iulie Recensământul internaţional al berzelor albe.

 

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei profesionale, 2024 va fi anul celui de-al optulea asemenea recensământ.

„Recensământul berzelor albe contribuie la îmbunătăţirea cunoştinţelor cu privire la efectivul cuibăritor al speciei în România, pentru ca pe termen lung să poată fi implementate măsuri eficiente de protecţie, cum ar fi instalarea de suporturi pentru cuiburi acolo unde este necesar, atât pentru protejarea păsărilor, cât şi a reţelei electrice, dar şi îmbunătăţirea practicilor agricole (sau păstrarea celor tradiţionale) pentru a opri degradarea habitatelor folosite de specie sau realizarea unor lucrări de refacere a acestor habitate", transmite Cristian Domşa, coordonatorul recensământului din partea SOR.

 „Având datele colectate prin programul de monitorizare, am putut observa o scădere a populaţiei în multe zone de câmpie, de exemplu în Câmpia de Vest, iar în paralel o creştere a populaţiei în unele zone de deal de la poalele Carpaţilor. Aceste schimbări se datorează cel mai probabil practicilor agricole care devin tot mai intensive şi nefavorabile naturii în zona de şes, respectiv schimbărilor climatice", a subliniat Tamas Papp, director executiv al Asociaţiei "Grupul Milvus".

SOR şi „Grupul Milvus" monitorizează berzele albe începând din anul 1994, iar din 2017 colectarea datelor de către ornitologi profesionişti sau voluntari se realizează cu ajutorul aplicaţiei „Uite Barza!" sau „OpenBirdMaps".

În 2014, berzele albe au fost recenzate în 48 de ţări din Europa, Africa de Nord şi Asia.