A fost o vară lungă și bogată pentru membrii Ansamblului Folcloric „Bihorul” din Oradea. Pe lângă spectacolele locale, artiștii noștri au participat la o serie de turnee, atât naționale, cât și internaționale.

Datorită performanței sale artistice, a renumelui și prestanței dobândite de-a lungul anilor, Ansamblul Folcloric „Bihorul”, din Oradea, a fost invitat atât la evenimente culturale organizate în Oradea și județ, cât și în țară și străinătate.

O manifestare de amploare la care au fost invitați artiștii noștri este Festivalul Inimilor din Timișoara, un eveniment cultural cu tradiție în orașul de pe Bega. Ansamblul „Bihorul” a participat an de an la acest festival, excepție făcând doar două ediții, când artiștii nu au putut onora cu prezența evenimentul, fiind plecați în turneu, în Germania și Olanda.

Festivalul Inimilor de la Timișoara a avut loc în perioada 3-5 iulie. Din 30 de ediții, am fost prezenți la 28, absența noastră fiind datorată celor două turnee internaționale, pe care le-am efectuat în Olanda și Germania. Asemenea Ansamblului „Junii Sibiului”, suntem permanent prezenți la acest festival”, ne-a declarat coregraful Ioan Silaghi, directorul Ansamblului „Bihorul”. După Timișoara, artiștii noștri au fost invitați, în perioada 2-4 august, la Sibiu, unde au participat la un alt mare festival național, „Cântecele Munților”, ajuns la cea de-a 44-a ediție.

„Aceste două festivaluri sunt cele mai mari care au loc în România sub egida CIOFF (Consiliul Internațional al Organizațiilor de Festivaluri Folclorice și Arte Populare este o organizație neguvernamentală internațională în parteneriat oficial cu UNESCO și este acreditată pentru a furniza servicii de consultanță Comitetului Convenției UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial - tradus din engleză). De asemenea, între 19-21 august, am fost invitați la cea de-a 50-a ediție a Carnavalului Florilor de la Debrețin”, a precizat Ioan Silaghi.

Potrivit acestuia, în perioada 23 septembrie–16 octombrie 2019, un grup de artiști din ansamblu va participa la o serie de spectacole pentru comunitatea românească din SUA, mai exact în Chicago, Detroit și Atlanta.

„Prin dansurile, tradițiile și melodiile interpretate, colegii noștri doresc să le readucă românilor care trăiesc acolo trăirea și simțirea de a fi român, să îi facă să se simtă acasă, măcar sufletește”, a conchis interlocutorul nostru.