Judecătorii din cadrul celor trei instanţe orădene, Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea, au decis, în cadrul adunărilor generale desfăşurate ieri, blocarea activităţii, începând de azi, 1 septembrie, dar şi boicotarea alegerilor prezidenţiale. Magistraţii vor judeca doar cauzele privind măsurile preventive, dosarele de încredinţare a minorilor sau cererile de ordonanţă preşedinţială. De asemenea, începând de azi, activitatea cu publicul la arhivă sau registratură va fi restrânsă sau, în unele cazuri, chiar suspendată. Potrivit reprezentanţilor judecătorilor orădeni, protestele vor continua până când revendicările magistraţilor vor fi rezolvate.

 

Magistraţii au decis blocarea activităţilor atât la nivelul judecătorilor, cât şi al personalului auxiliar. "Am decis să blocăm întreaga activitate începând de azi, 1 septembrie, de la ora 8.00. Singurele cauze pe care le vom mai judeca sunt cele cu arestaţi şi cu minori", a declarat judecătorul Cristi Danileţ, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea. De asemenea, magistratul a precizat că la proteste aderă şi personalul auxiliar, dar şi că judecătorii au decis şi boicotarea alegerilor prezidenţiale. "Am hotărât să refuzăm asigurarea cu membri judecători a birourilor electorale pe durata întregului proces al alegerilor prezidenţiale", a spus acesta.

Cristi Danileţ a specificat că blocarea activităţii instanţelor, decisă de judecători, ar fi avut loc şi fără decizia lor, din cauza subfinanţării instanţelor. "Numai la Judecătoria Oradea există o mie de adrese netrimise către diverse instituţii ale statului cărora le cerem date pentru diferite procese. Nu au putut fi expediate din lipsă de bani. Astfel, după încheierea vacanţei judecătoreşti, oricum nu puteam relua alte activităţi decât să amânăm procesele, pe care nu le putem judeca în lipsă de informaţii", a conchis vicepreşedintele Judecătoriei Oradea. Potrivit unui comunicat transmis de instanţă, începând de azi, „se va întrerupe activitatea de judecată, cu excepţia dosarelor ce impun verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurilor preventive, respectiv a ordonanţelor preşedinţiale pentru suspendarea provizorie a executării silite în materie civilă; se va sista programul cu publicul la sectoarele administrative, cu excepţia programului de la Biroul preluări acte şi Registratură, care se va sista începând cu 7 septembrie 2009".

Magistraţii Curţii de Apel Oradea au decis şi ei să îşi suspende activitatea. Conform preşedintelui instanţei, judecătorul Gheorghe Groza, în adunarea geenrală de ieri s-a decis: restrângerea activităţii începând cu data de 1 septembrie 2009, urmând a fi soluţionate numai cauzele în materie penală privind verificarea mandatelor de arestare care expiră, iar în materie civilă, doar cauzele privind plasamentul minorilor şi cererile de ordonanţă preşedinţială. Toate cauzele aflate pe rolul Curţii de Apel Oradea vor fi amânate pentru noi termene de judecată. Activitatea judecătorilor desemnaţi la Registrul Comerţului va viza strict o şedinţă pe lună, urmându-se aceeaşi măsură de amânare cu acordarea unor noi termene. Tot în cadrul adunării de ieri s-a decis restrângerea activităţii cu publicul a serviciilor de arhivă şi registratură, fiecare instanţă stabilind un program propriu ce va fi făcut cunoscut prin afişare.

De asemenea, judecătorii din cadrul Curţii au hotărât să nu participe în comisiile şi birourile electorale şi nici la soluţionarea contestaţiilor electorale. Magistraţii din cadrul Tribunalului Bihor se alătură protestelor, suspendându-şi de asemenea activitatea. Potrivit unui comunicat al instituţiei, începând de azi se vor judeca doar cauzele în materiale penală referitoare la măsurile preventive, cele în materie civilă privind plasamentul minorilor şi cele referitoare la suspendarea provizorie a executării. În plus, activitatea cu publicul la arhivă sau registratură va fi suspendată, urmând a fi înregistrate numai cererile adresate instanţei prin poştă sau prin alte mijloace de comunicare la distanţă. În cadrul adunării de ieri s-a aprobat propunerea de a refuza în scris desemnarea judecătorilor în birourile electorale judeţene în vederea organizării alegerilor. Activitatea instanţelor bihorene va fi suspendată până la rezolvarea revendicărilor magistraţilor. Principala nemulţumire a judecătorilor se referă la proiectul legii unice de salarizare, care ar urma să le reducă veniturile considerabil, dar şi la subfinanţarea sistemului judiciar. Conform proiectului legii unice de salarizare, un magistrat începător ar ajunge să câştige aproximativ 1.400 de lei, în timp ce veniturile unui judecător de la Înalta Curte nu vor depăşi 4.000 de lei.   

 

În raza Curţii de Apel Oradea funcţionează Tribunalul Bihor, Judecătoria Oradea, Tribunalul Satu Mare şi celelalte judecătorii din Aleşd, Beiuş, Salonta sau Marghita. La Judecătoria Oradea, numai în primul semestru din anul acesta au intrat 10.500 de dosare. În schemă sunt prevăzute 33 de posturi de judecător, dintre care 28 sunt ocupate. În cadrul Tribunalului Bihor lucrează 27 de magistraţi, şase posturi fiind vacante. Până acum, în 2009, la Tribunal au intrat aproape şapte mii de dosare, mai multe decât anul trecut, când în aceeaşi perioadă s-au înregistrat 5.275. De asemenea, la Curtea de Apel Oradea sunt pe rol 4648 de dosare, la 28 de judecători.