În luna iunie, cu sprijinul Administrației Naționale „Apele Române” și în colaborare cu Asociația Cătunul Verde, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a dat startul unui proiect dedicat prietenilor naturii. „Descoperă Dunărea” s-a transformat astfel, din slogan, într-o aventură în natură.

La nivel național, au răspuns afirmativ acestei provocări peste 140 de participanți din toată țara care au realizat fotografii sau clipuri video punând în valoare fie elemente din natură, fie materiale reciclabile. Timp de trei luni, micii ecologiști au trimis către pagina de Facebook a concursului, lucrările lor inedite. Fiecare a încercat să ofere un altfel de tablou care să exprime grija față de mediu și apă. În total, au fost acordate 75 de premii naționale, dintre care 22 de premii au ajuns în Țara Celor Trei Crișuri. Întrucât, fiecare proiect a fost un veritabil „tablou eco”, ABA Crișuri a oferit premii tuturor copiilor din bazinul hidrografic Crișuri care au luat parte în aventura cunoașterii. Astfel, pe lângă premiile naționale, la nivel bazinal s-au mai adăugat încă 37 de premii speciale.

Jurizarea s-a realizat pe baza numărului aprecierilor de pe facebook, corelat cu un punctaj acordat de către juriul constituit din echipa de proiect. Au fost premiate patru secțiuni din concurs: Ateliere, Artă în natură, Clip video și Fotografie. În mod deosebit, juriul a premiat folosirea elementelor din natură, realizarea unor creații deosebite în mediul natural sau aplicarea unor elemente naturale în creație, precum și gradul de inedit și spectaculos al abordării. La toate secțiunile, juriul a apreciat implicarea concurenților, imaginația și mai ales mesajul pe care l-au transmis prin lucrări. 

Marele Premiu al ediției a fost adjudecat de o fetiță de 8 ani pe nume Maia Cepreaga, din Oradea, care a lucrat timp de 3 săptămâni la creația sa numită „Amenajare de râu”, o creație de o complexitate și ingeniozitate aparte în care a combinat elementele din natură cu materialele reciclabile realizând, până la ultimul detaliu, o machetă viu colorată și reprezentativă pentru tot ceea ce înseamnă resursa de apă.

Țara Celor Trei Crișuri se mândrește cu următoarele premii: Secțiunea Ateliere, premiul I, Asociația Cătunul Verde (Oradea) și Fundația Caritas Centrul Social (Sâniob); Secțiunea Creație: premiul I, Luca și Cristina Pitea (Oradea), premiul III, Ilinca Mihociu (Oradea), Horvath Szilard (Roșiori), mențiuni, Sebastian Pataki (Oradea) și Oliver Galiș (Tinca); Secțiunea Clipuri video, premiul I, Darius Răduți și Sebastian Pataki (Oradea), premiul II, Mara Mihociu (Oradea), premiul III, Alexia Răduți și Timotei Dumea (Oradea).

Toți cei 59 de participanți din bazinul hidrografic Crișuri, în funcție de vârstă, au primit diplome și premii care au constant în ghiozdane, penare, caiete, carnețele, pixuri, cărți, recipiente pentru apă și jucării. Premierea s-a desfășurat vineri, 11 septembrie, pe malul Crișului Repede, în baza Prizei de Apă Oradea și a fost organizată în serii de câte 15 copii.

Proiectul „Descoperă Dunărea” s-a desfășurat la nivel național, în cele 11 bazine hidrografice, și a fost coordonat de Administrația Națională „Apele Române”. Scopul proiectului a fost acela de a stimula copiii și adulții să petreacă cât mai mult timp, în natură, lângă un curs de apă, lac sau la malul mării creând opere inedite.

„Descoperă Dunărea” este un proiect inspirat de evenimentul „Danube Art Master” inițiat de către Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea. Evenimentul a cunoscut opt ediții și a fost organizat la nivelul celor zece țări dunărene: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.