Şoferii care vin din Calea Mareșal Alexandru Averescu au la dispoziţie, începând de ieri, două benzi pe același sens de mers. Astfel, pe lângă bandă existentă deja, a fost deschisă o a doua care duce înspre Podul Dacia.

Măsura a fost luată pentru a fluidiza traficul în Piața Gojdu, în noile condiții create de șantierul deschis pentru realizarea rețelei de pasaje.

Totodată, s-au produs modificări și în ceea ce privește strada Spiru Haret. Dacă până acum se circula pe direcția Piața 1 Decembrie - str. Spiru Haret - Aleea Emanuil Gojdu, începând de azi, 14 septembrie, se circulă în sens invers, respectiv dinspre Aleea Emanuil Gojdu înspre Piața 1 Decembrie.

Pe șantier, unde la începutul săptămânii a început forarea piloților care vor face parte din structura de rezistență a celor cinci pasaje, a ajuns și cea de-a doua foreză care a intrat în lucru. În perioada următoare, alte două foreze vor fi aduse aici.

Lucrările sunt efectuate în cadrul proiectului „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I”, care vizează realizarea a cinci pasaje rutiere subterane în zona Pieței Gojdu. De asemenea, se vor realiza 12.117 metri pătrați de  trotuar pietonal, 660 metri liniari de piste de biciclete, 990 metri liniari de bandă dedicată transportului public, infrastructură rutieră modernizată, linii de tramvai modernizate, stații de transport create şi modernizate, se vor planta arbori și arbuști și se vor realiza rețele de irigații. Durata de execuție a lucrărilor este de 24 luni.

Acest obiectiv de investiții este parte componentă a proiectului „Coridorul de mobilitate urbană durabilă din Piaţa Emanuil Gojdu - Piața Cetate, Oradea”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020. Finanțarea nerambursabilă este 98% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Lucrările sunt executate de asocierea formată din Freyrom - lider, Leko Construct, Construcții Erbaşu, Metabet CF și Procons Group. Valoarea contractului este 85.317.030,33 lei fără TVA (aproximativ 17,1 milioane euro fără TVA).