Lista localităților din Bihor în care se impun limitări în domeniul HoReCa, precum și în domeniul cultural și de divertisment pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, a fost actualizată de Prefectură. Conform acesteia, în Sântandrei și Hidișelu de Sus se vor impune măsuri speciale.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor, prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, s-a întrunit joi, 22 octombrie. În urma analizei efectuate de Direcția de Sănătate Publică Bihor, localitățile în care incidența, cumulată în ultimele 14 zile, depășește 3 cazuri la 1.000 de locuitori sunt Sântandrei și Hidișelu de Sus.

În aceste două localități este obligatorie purtarea măștii atât în interior, cât și în toate spațiile deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani. Este suspendată activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, dar este permisă livrarea la domiciliu. Este suspendată activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc și sunt suspendate activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și concerte.

Localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3 la 1.000 de locuitori sunt: Oradea, Beiuș, Aleșd, Marghita, Bratca, Copăcel, Sânmartin, Suplacu de Barcău, Săcădat, Toboliu, Olcea, Căbești, Oșorhei, Husasău de Tinca, Drăgești, Holod, Cetariu, Șinteu, Buntești, Remetea, Cefa, Nojorid, Abrămuț, Lugașu de Jos și Rieni. Și în aceste localități se aplică măsuri speciale, dar mai puțin dure decât cele care se aplică la Sântandrei și Hidișelu de Sus. Aici activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și este limitată la intervalul orar 06.00-22.00, activitatea cu publicul a cinematografelor, instituțiilor de spectacole și concerte, precum și a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului. În plus, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă.

„Reamintim că evenimentele private, precum nunți, botezuri sau mese festive, atât în spațiile deschise, cât și în interior sunt interzise pe plan național, până la scăderea numărului de cazuri Covid-19, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie”, se afirmă într-un comunicat al Cancelariei Prefectului.