Filarmonica de Stat pregătește două concerte speciale pentru melomanii orădeni. Primul va avea loc joi, 20 iunie, de la ora 19.00, și va cuprinde un program integral Serghei Prokofiev, iar vineri, 21 iunie, de la ora 21.30, va avea loc un concert în aer liber, în Parcul Libertății. Conducerea muzicală a concertelor va fi asigurată de maestrul Romeo Rîmbu.

Programul celor două evenimente muzicale inedite a fost prezentat ieri, într-o conferință de presă, de Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii de Stat Oradea, avându-i alături pe maestrul Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii, și pe violoniștii Francesco Ionașcu (solistul concertului de joi) și Nagy Kálmán (solistul concertului de vineri).

Așadar, joi, 20 iunie, de la ora 19.00, în Sala Enescu-Bartok, Filarmonica de Stat Oradea va oferi melomanilor un medalion Serghei Prokofiev. Conducerea muzicală a concertului îi aparţine maestrului Romeo Rîmbu. Evenimentul va aduce în atenția publicului câteva lucrări semnate de compozitorul rus S. Prokofiev, și anume: Montagues și Capulets din suita Romeo şi Julieta; Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 19; Simfonia clasică și suita Locotenentul Kije.

Garanţia unei interpretări de clasă va fi asigurată de violonistul Francesco Ionașcu. Ionașcu este un tânăr violonist de excepţie, care provine dintr-o familie de muzicieni din Cluj. Născut în 1991, la Veneţia, acesta deţine deja un palmares internaţional impresionant, prin susţinerea a numeroase recitaluri şi concerte în ţară şi străinătate (Marea Britanie, Italia, Franţa, Germania, Ungaria), fiind laureat a peste 25 de concursuri naţionale şi internaţionale, participant al cursurilor de măiestrie susţinute de Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Shlomo Mintz, membru al Orchestrei Naţionale de Tineret a României. A absolvit studiile Bachelor of Music (Honours), la Royal College of Music din Londra, la clasa profesorilor Natalia Lomeiko și Yuri Zhislin, cu distincția de „First Class”. De asemenea, este absolvent al cursurilor de masterat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. dr. Nicușor Silaghi.

Vineri, 21 iunie, de la ora 21.30, în Parcul Libertății din Oradea (Aleea Anna Marossy), va avea loc un concert în aer liber, intitulat „Visul unei nopți de vară”, sub bagheta maestrului Romeo Rîmbu. Din program vor face parte lucrări celebre semnate de: W. A. Mozart, G. Rossini, J. Strauss și F. Mendelssohn-Bartholdy. Solistul concertului va fi Nagy Kálmán, care s-a născut în 1984, la Târgu-Mureş. A început studiul muzicii în oraşul natal, sub îndrumarea profesorilor Oláh Mária şi Bartha Lajos. Între 2002-2006, a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, clasa prof. Dorina Mangra, studii urmate de masterat la clasa prof. Valeriu Maior. Din 2003, este membru al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj, iar din 2006, concert-maestru al Orchestrei „Classica” din Cluj. Este membru al Filarmonicii din Ţinutul Secuiesc, al Cameratei Romanica şi al Orchestrei de Cameră „Noua Transilvania”. Din 2012, este membru al Orchestrei Festival „London Bucharest”, iar între 2012-2013, a fost membru al Orchestrei „Dohnányi” din Budapesta. În calitate de solist a concertat alături de filarmonicile din Târgu Mureş, Oradea, Cluj-Napoca, Satu Mare, Noua Orchestră Transilvană, Orchestra Camerata Romanica din Cluj-Napoca și Camerata Michael Haydn. De numele lui se leagă și premiera mondială a lucrării Fantezie concertantă pentru vioară și orchestră de Ferdinand Weiss, înregistrată și lansată apoi cu sprijinul Asociației Compozitorilor din Austria de Jos (INÖK). Din 2013, este concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea, iar din 2015, deține statutul de membru fondator, concert-maestru și conducător artistic al orchestrei de cameră Camerata Michael Haydn. De menționat că la concertul de vineri, 21 iunie, intrarea va fi liberă, acest eveniment fiind susținut de Visit Oradea. Informații suplimentare se pot afla de la Filarmonica de Stat Oradea, str. Moscovei nr.5, tel 0259/430.853.