Medicii recomandă vaccinarea antigripală - Ne paşte o nouă epidemie
Inofensivă până de curând, gripa de tip B a pus pe jar Oganizația Mondială a Sănătății (OMS) în ultimii ani, după ce în Australia și Noua Zeelandă s-au înregistrat foarte multe decese, iar în Europa sunt din ce în ce mai multe cazuri. Medicii europeni se așteaptă la o nouă epidemie, așa că recomandă preventiv vaccinarea.
Direcția de Sănătate Publică Bihor a cerut pentru acest an Ministerului Sănătății 21.891 de doze de vaccin antigripal tetravalent pentru a preveni eventualele îmbolnăviri.
„Anul trecut am administrat 8.600 de doze la persoanele cu risc. Anul acesta avem nevoie de 21.891 de doze conform criteriilor stabilite de specialiști. Trebuie vaccinate persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 64 de ani cu afecțiuni medicale cronice: pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm și virusul imunodeficienței umane, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii și personalul auxiliar, adulții și copiii din instituțiile de ocrotire socială, precum și cei care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliu și toate persoanele cu vârstă de 65 de ani. De anul trecut, OMS recomandă vaccinul tetravalent pentru că el conține și tulpini pentru gripa de tip B. În a doua jumătate a lunii octombrie ar trebui să primim vaccinurile, dar le recomandăm bihorenilor să cumpere vaccinul din farmacii. Se găsește peste tot și nu costă foarte mult. Oamenii trebuie să știe că virusul B nu mai este inofensiv ca în anii trecuți. Tulpinile au suferit mai multe mutații genetice și virusul este mult mai puternic”, a spus Mariana Fericean, epidemiolog la DSP Bihor.
Gripa este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave și chiar deces. Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă. Formele comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat și antitermice (paracetamol). Nu se ia aspirină, aceasta poate favoriza apariţia sindromului Reye. În cazul unor forme mai severe trebuie consultat medicul de familie.
Inregistrarea conferintei de la Cluj, in care un medic recunoaste ca vaccinurile nu sunt sigure https://wetransfer.com/downloads/a1a259718a67af1eebfc290f339f11d920171005200638/ae1e5b70ea4d792b87d8146a0e098d1220171005200638/e303a8