La una dintre căsuțele magice de la Târgul de Crăciun se găsesc obiecte frumos colorate, confecționate de tinerii din Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități SOS Autism Bihor.

Se apropie sărbătoarea Crăciunului, iar mâinile harnice ale tinerilor din Centrul de zi au pregătit la orele de atelier brăduți din ghemotoace de lână, clopoței din polistiren, tablouri pirogravate apoi pictate manual, borcane decorate cu brăduți, lumânări etc, toate confecționate de cei aproximativ 20 de tineri cu autism care frecventează Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități SOS Autism Bihor.

Tinerii au fost coordonați de Cristina Roșu, o mămică cu abilități artistice și o răbdare infinită când vine vorba despre persoanele cu dizabilități.

Ieri a fost prima zi în care obiectele confecționate de tinerii cu autism și-au făcut loc la Târgul de Crăciun, în căsuța Asociației. Gazde au fost, în diferite momente ale zilei, câteva mămici din asociație: Cristina Roșu și Heder Gyongy, Adriana Moțoc și Dana Mudura, Angela Todoran și Mariana Caba.

„Vă așteptăm să ne vizitați căsuța la Târgul de Crăciun! Dăruind aceste minunate creații celor dragi, dăruiești o oră de terapie tinerilor din Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități SOS Autism Bihor”, spune Simona Zlibuț, președinta Asociației SOS Autism Bihor.

Orădenii care nu au trecut până acum pe la standul lor mai au timp luni, 20 decembrie, și marți, 21 decembrie, între orele 14.00-21.00. Obiectele au un preț accesibil, sunt variate și frumos colorate.

„În schimbul unei donații către asociația noastră, oricare din obiectele expuse de noi poate deveni cadoul de suflet cu ocazia Crăciunului. Suntem o asociație de părinți înființată acum 14 ani și susținem din surse proprii un Centru de zi, acreditat și licențiat.  Mulțumim tuturor celor ce se gândesc la noi și ne sprijină sub toate formele!”, mai spune Simona Zlibuț.

În cazul persoanelor cu autism, cel mai important lucru în reușita recuperării este depistarea precoce și începerea timpurie a terapiei.

Ce înseamnă exact terapia?

„Terapia înseamnă un program intensiv, care duce la o recuperare funcțională a întârzierilor în dezvoltare și la adaptarea copilului cu autism la mediul în care trăiește. Acest mod de intervenție este foarte costisitor și, din păcate, nu este decontat de stat, deci se face pe cheltuiala exclusivă a părinților sau a ONG-urilor înființate de părinți cu acest scop. Aici intervine rolul nostru... De aceea suntem nevoiți să strângem periodic fonduri. Ajutându-ne pe noi, sprijiniți terapia persoanelor cu autism care au nevoie susținută pe parcursul vieții de programe de intervenție”, a conchis interlocutoarea noastră.