Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu - Și-a dat demisia
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și-a dat joi seara demisia după o discuție cu premierul Nicolae Ciucă. Deși nu a explicat cauza, ministrul era acuzat că a plagiat o operă științifică. Până la numirea unui nou ministru, Sebastian Burduja va fi numit interimar la Ministerul Educaţiei.
„Am decis, din proprie iniţiativă, să demisionez din funcţia de ministru al Educaţiei. A fost o şansă şi o onoare pentru mine să încep reformarea din temelii a sistemului naţional de învăţământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul în CV. Aveam şi una, şi alta. Am venit într-un moment extrem de dificil, cu dorinţa de a schimba lucrurile în bine”, a scris Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.
El a spus că şi-a început mandatul într-o criză sanitară fără precedent şi „a luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la şcoală cu prezenţă fizică”.
„Am militat în mod constant şi am asigurat cadrul legal pentru ca finanţarea educaţiei să crească. În mandatul de ministru al Educaţiei am reuşit schimbări care au pus bazele reformei România Educată”, a menţionat ministrul demisionar.
Între acestea, el enumeră: „un sistem de educaţie timpurie integrat, prin preluarea creşelor în sistemul de învăţământ; îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învăţământ; organizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de director în şcoli; mărirea burselor elevilor; recunoaşterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare; rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor; demararea reformării planurilor-cadru şi curriculumului aferent - o schimbare atât de mult aşteptată; extinderea programului Masă caldă în şcoli de la 150 de unităţi la 450 de unităţi de învăţământ; introducerea învăţământului dual la nivel universitar; internaţionalizarea universităţilor româneşti prin reglementarea diplomei joint degree”.
„Am preluat mandatul cu un buget de un miliard de euro pentru educaţie, iar acum educaţia are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat şi sunt în derulare toate cele 1.402 proiecte pentru reducerea abandonului şcolar - prima rundă (1,14 miliarde lei) şi toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităţilor româneşti (1,24 miliarde lei). (...) Am elaborat proiectele legilor „România Educată” şi am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte să răspundă pe deplin aşteptărilor şi nevoilor reale ale societăţii. Sunt omul care construieşte şi nu sunt omul care dărâmă! Cu toţii avem obligaţia să contribuim şi să susţinem reforma în educaţie”, a mai scris Sorin Cîmpeanu.
El a anunţat că va susţine legile „România Educată” din calitatea lui de profesor, de rector şi de senator.
Fără farduri
Dincolo de tonul triumfalist al ministrului și de propria „analiza”, care scoate în evidență doar aspectele bune din mandatul său, realitatea este că, așa cum site-ul Edupedu (specializat pe analize în domeniul educației) spune, moștenirea pe care Cîmpeanu o lasă educației și viitorului ministru este un an școlar care se va desfășura fără teze și fără medii semestriale (fără ca profesorii să fi fost formați să predea altfel), cu elevii de clasa a VII-a în degringoladă totală cu privire la examenul pe care îl vor susține la anul, la finalul gimnaziului și cu inspectoratele cu contracte pe masă pe care le vor și audita.
Sorin Cîmpeanu și-a preluat cel de-al doilea mandat pe 23 decembrie 2020 în Guvernul Cîțu. Cele două proiecte de lege adoptate au fost aspru criticate de specialiști pentru că propuneau amnistierea plagiatorilor, prescrierea plagiatelor, eliminarea limitelor mandatelor pentru rectori, eliminarea obligativității Evaluării Naționale și introducerea de examene cu subiecte proprii la Colegiile Naționale.
Fostul ministru a împărțit anul în 5 module (în loc de semestre) cu mai multe vacanțe și a devansat începerea școlii la 5 septembrie, fără să crească însă numărul de zile de școală care fusese obiectivul anunțat pentru scurtarea vacanței de vară 2022.
Conform unor surse, Gigel Paraschiv sau Ligia Deca sunt propunerile pentru ministru al Educației.
Gigel Paraschiv este un apropiat al lui Sorin Cîmpeanu, iar Ligia Deca este în prezent consilierul președintelui Klaus Iohannis în Departamentul Educație și Cercetare.
Agerpres/V.I.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.