Vizită de lucru la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a aflat, ieri, în vizită de lucru la Oradea. Însoţit de primarul Florin Birta, acesta a vizitat Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, unitate de învățământ ce a fost supusă unor ample lucrări de reabilitare.

În cadrul întâlnirii, au avut loc discuții cu privire la dotarea atelierelor şi laboratoarelor cu infrastructură educaţională specifică, modernă, pentru formarea unor deprinderi practice, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al Primăriei Oradea, ministrul Cîmpeanu s-a arătat plăcut impresionat de dotările unității de învățământ și de modul prin care se dorește menținerea, dar și creșterea numărului de elevi înscriși în învățământul dual, prin oferirea unui proces educațional la standarde europene. Valoarea lucrărilor de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” este de 4.960.831,72 lei, fără TVA, acestea fiind executate de către SC Constructorul Sălard SRL, în cadrul proiectului: „Reabilitarea infrastructurii educaţionale pentru învățământul profesional și tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții în cadrul: Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, str. Poieniţei nr. 25, municipiul Oradea, jud. Bihor". „Municipalitatea este interesată să continue investițiile în unitățile de învățământ, iar în ce privește învățământul dual avem o bună colaborare între primărie, școală și părinți. Firmele sunt parte din susținerea acestui sistem și sunt interesate când văd că lucrurile funcționează. Continuăm să asigurăm o masă caldă, în fiecare zi, atât elevilor care vin din județ, cât și celor din Oradea, încercând astfel să sprijinim cât mai mult învățământul dual”, a punctat primarul Florin Birta. La Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” a fost executate lucrări de reabilitare a infrastructurii educaționale, pentru 6 corpuri de clădire, urmând să fie dotate corespunzător trei ateliere, necesare desfășurării activităților specifice învățământului profesional și tehnic. S-au realizat mai multe lucrări, cum ar fi: amenajare grupuri sanitare; executare rețelele interioare, finisajele interioare, placări cu gresie și dotarea lor cu obiecte sanitare necesare; tencuielile exterioare; anveloparea clădirii; trotuarele de protecţie au fost refăcute; sistemul de colectare a apelor pluviale a fost înlocuit; s-a realizat instalația de curenţi slabi. De asemenea, au fost reamenajate grupurile sanitare de la parter; s-a recompartimentat spațiul în vederea amenajării unui grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, placarea cu gresie și faianță, reparații la tencuieli și refacerea finisajelor, inclusiv dotarea cu obiecte sanitare și radiatoare; etc. Laboratoarele au fost dotate cu mai multe echipamente noi, cum ar fi osciloscop digital; generator de funcții; sursa reglabilă; posturi de lucru (scaun coafor/frizer); elevator tip foarfecă; tester diagnoză; compresor cu șurub.

 

Campusul Universității Oradea - Stadiul lucrărilor la noile cămine studenţeşti

Primarul Florin Birta şi președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, l-au însoţit pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, aflat în vizită de lucru la Oradea, pe șantierul de la căminele C1 și C2, care se construiesc în campusul Universităţii. Cele două cămine urmează să fie ridicate pe malul stâng al pârâului Peţa, între noua Sală Polivalentă şi căminul C4, pe o suprafață de peste 10.000 de mp. Primarul Florin Birta a explicat efectele pe care le va produce această investiție: „În primul rând, va crește capacitatea de cazare în campusul Universității, apoi se vor îmbunătăți condițiile de cazare, având în vedere că în fiecare cameră vor fi repartizaţi doar doi studenți. Asta va  face ca spaţiul campusului universitar orădean să devină unul atractiv atât pentru studenții din județ, dar și pentru cei veniți din alte orașe ale țării, fapt dublat de oferta de muncă a companiilor din Parcul Industrial, care caută specialiști cu pregătire universitară. În plus, Primăria Oradea oferă studenților în IT care frecventează Universitatea Oradea, cazarea și masa gratuită, tocmai pentru a susține acest domeniu atât de important pentru dezvoltarea unui oraș. Estimăm că anul viitor, odată cu începerea anului universitar, cele două cămine studențești vor fi finalizate”. Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a subliniat faptul că acest gen de investiții se adresează în primul rând tinerilor: „Ei reprezintă principala resursă a unui oraș și a unui județ. Este important să nu ne plece tinerii. Asta este ceea ce ne dorim. Dar, pentru asta trebuie să le oferim condiții, un oraș și un județ cu o infrastructură adecvată, un oraș primitor și locuri de muncă”.

Lucrările sunt acum la stadiul de excavare a fundației, urmând ca, după finalizarea acestora, să se continue cu pregătirea armăturilor și cofrarea fundațiilor. Căminele vor avea 234 de camere, cu un total de 464 de locuri, în fiecare cameră urmând să fie repartizaţi doi studenţi. Constructorul este Igna Construct, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor este octombrie 2023. De asemenea, în cadrul proiectului s-a propus ca, odată cu construirea căminelor C1 şi C2, să se dezvolte, printr-un proiect aferent de rețele, toată partea de echipare edilitară şi de sistematizare verticală. Valoarea lucrărilor este de 31.955.703,35 lei, fără TVA.

 

Campusul Școlar pentru Învățământ Special 

Sorin Cîmpeanu a vizitat, ieri, șantierul Campusului Școlar pentru Învățământ Special din Oradea. Acesta a fost însoțit de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și Florin Birta, primarul Municipiului Oradea.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a vizitat mai multe spații în corpurile de clădire aflate în lucru. Președintele Consiliului Județean Bihor a prezentat stadiul lucrărilor și utilitatea campusului, ce dotări vor exista și care sunt următoarele etape ale proiectului. Campusul Școlar pentru Învățământ Special este o investiție a Consiliului Județean Bihor, care a ajuns la un stadiu de execuție de 75%. În prezent se lucrează la montarea tâmplăriei interioare, la pardoselile interioare, mobilarea grupurilor sanitare și finisarea exterioară și interioară a celor două corpuri vechi care s-au restaurat. Amenajările exterioare sunt executate în proporție de 80%. Campusul este compus din 8 corpuri de clădire și va avea dotări și facilități moderne. Cele 8 clădiri vor deservi diverse activități: învățământ preșcolar și primar, cabinete psihopedagogie, săli multifuncționale, învățământ gimnazial, internat, sală de mese, bucătărie, ateliere, sală de sport, vestiare etc. Valoarea actualizată a proiectului este 91.505.660,47 lei, inclusiv TVA. Executantul este asocierea de firme Drum Asfalt, Trameco, Vega `93 și Struktoplan. Termenul de finalizare a lucrărilor, conform contractului, este august, 2023. Campusul școlar pentru învățământ special este situat în Municipiul Oradea, pe strada Ceyrat.