Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a vizitat vineri șantierul proiectului Nufărul 1 Geotermal, alături de primarul Florin Birta, și Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, alături de edil și de managerul unității medicale, dr. Gheorghe Carp.

Prima oprire a ministrului a avut loc la Stația Termică Geotermală din str. Depozitului, în fapt o clădire nouă, realizată pe structură metalică, unde a fost montată o instalație de producere a agentului termic pe bază de apă geotermală, cu trei trepte în serie. Stația este doar unul dintre cele patru obiective prevăzute în cadrul investiției. Un altul, la fel de important, este forajul nou de producție din zona str. Meiului, care a fost pus în funcțiune la mijlocul lunii aprilie. Echipamentul care sapă continuu a ajuns deja la 2.000 de metri adâncime, însă ținta este 2.800 m.

Investiția mai prevede realizarea unei rețele de transport pentru agent termic și apă geotermală și montarea a 277 minipuncte termice la consumatori (în scările blocurilor).

„Proiectul a ajuns la aproximativ 40% stadiu de implementare și vom continua până la sfârșitul anului să finalizăm cât mai mult. Este un proiect vital, pe lângă faptul că asigură încălzirea în Nufărul 1, este cunoscut faptul că de 10 ani nu am făcut investiții în acest cartier, în partea de infrastructură, în zona de blocuri, astfel că după implementarea acestui proiect vom regenera cartierul Nufărul 1. Pregătim în acest moment proiectul”, a precizat primarul Florin Birta.

Ministrul Marcel Boloș a spus că proiectul este un model de urmat pentru alte administrații publice, soluția pentru viitor, în opinia acestuia, fiind valorificarea resurselor regenerabile.

O infrastructură spitalicească modernă

În cadrul vizitei întreprinse vineri, ministrului i-au fost prezentate și lucrările de reabilitare energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgență - clădirea de pe str. Gh. Doja, lucrări care se apropie de finalizare. Valoarea lucrărilor de reabilitare energetică a spitalului este de 8,5 milioane euro, stadiul de realizare în acest moment fiind de 98%. Acestea au fost realizate pe fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

„Într-o lună, o lună jumătate, lucrările de reabilitare vor fi gata. Conex acestui proiect de creștere a eficienței energetice, s-au făcut și lucrări de reabilitare interioară a spitalului, în valoare de 4,5  milioane de euro, suportate din bugetul Spitalului Județean”, a precizat Florin Birta.

Lucrările de eficiență energetică continuă cu clădirea Spitalului Județean de pe str. Corneliu  Coposu (fostul Spital Municipal), unde acestea sunt realizate în procent de 35%.

Prin lucrările de eficiență energetică se va reduce consumul anual de energie primară cu 50% față de consumul inițial.

„Astfel de proiecte dau valoare serviciilor spitalului și aduc un plus de bine pacienților care apelează la serviciile spitalicești. Fie că discutăm de reabilitările care se fac pe secțiile spitalului, la fostul Spital Municipal sau că vorbim de noul spital de boli infecțioase, putem spune că cel mai important lucru pe care îl avem la nivelul județului Bihor este o infrastructură spitalicească modernă, doctori implicați și aparatură medicală de ultimă generație”, a spus Marcel Boloș.

Lucrările de creștere a eficienței energetice de la Spitalul Județean au presupus: reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea sistemului de climatizare, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice/termice (panouri fotovoltaice), lucrări de reabilitare a sistemului de alimentare cu energie electrică, a sistemului de instalații sanitare, dar și sisteme de management energetic integrat.

 „E treaba noastră să ducem la îndeplinire aceste proiecte. Continuăm cu refacerea spitalelor, cu construcția de spitale, de ambulatorii, în așa fel încât, în trei ani, Oradea să aibă un sistem sanitar foarte bine pus la  punct, care timp de 20 de ani să nu mai aibă nevoie de intervenții”, a spus managerul Gheorghe Carp.

Tot în cadrul vizitei de vineri, Marcel Boloș a vizitat Sistemul monobloc Angio CT și laboratorul robotizat de analize medicale.