Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, a înmânat sâmbătă, în sala mare a Primăriei Oradea, Premiile Dr.Mozes Karoly (1917-2005) celor patru asistente medicale din Bihor şi Sălaj, remarcate pentru activitatea lor profesională şi devotamentul de excepţie în slujba semenilor bolnavi. Festivitatea a fost „bruiată” de câţiva membri ai Asociaţiei Oradea Civică, care s-au postat în faţa Primăriei Oradea şi au scandat lozinci anti PSD. 

Evenimentul, ajuns la ediţia a noua, a fost organizat de Fundaţia pentru Sănătate Bihor, cu sprijinul Primăriei municipiului Oradea şi al Consiliului Judeţean Bihor, în parteneriat cu Fundaţia Partium.

„Este o zi specială pentru că astăzi, împreună cu organizatorii, am ocazia să fiu prezentă la premierea celor care luptă pentru sănătatea oamenilor. Este o zi specială pentru că am ocazia să întâlnesc prieteni, specialişti, oameni dedicaţi meseriei şi care sunt convinsă că vor trece peste tot ceea ce înseamnă greutate în experienţa lor profesională. Sistemul de sănătate din România face progrese mari. Cred că doctorul Mozes ar fi mândru de ceea ce se întâmplă astăzi aici. Fiecare ministru care a fost la conducerea Ministerului Sănătăţii a încercat să pună cărămizi la ceea ce vrem noi să clădim cu adevărat. Sunt convinsă că toţi cei aici prezenţi au un singur crez: pacientul în centrul sistemului", a spus ministrul Sorina Pintea, mulţumind foştilor miniştri bihoreni - Cseke Attila, Ritli Ladislau, Florin Bodog - care au încercat, cu bună-credinţă, să mişte lucrurile. Decernarea Premiilor Mozes are o triplă semnificaţie: de a-l omagia pe doctorul Mozes, iniţiatorul şcolii româneşti pentru asistenţii medicali şi creatorul manualului lor, de a evidenţia profesioniştii dedicaţi din acest domeniu şi pentru a marca ziua internaţională a asistentului medical, 12 mai. „Evocăm, în primul rând, personalitatea doctorului Mozes, care este întemeietorul şcolii sanitare din Oradea, de prestigiu de-a lungul a zeci de ani, cel care a scris «Biblia» asistentului medical, din care au învăţat şi continuă să înveţe şi azi generaţii întregi de tineri, păstrăm memoria acestui om extraordinar şi mulţumim, de la an la an, acelor asistenţi medicali care, în activitatea lor, au dat dovadă nu numai de profesionalism, ci şi de un devotament extraordinar pentru pacienţi. Sistemul medical românesc mai are şi azi destule probleme, dar există perspective dacă vom avea întotdeauna oameni care arată prin exemplul personal că se pot face lucruri extraordinare", a declarat Cseke Attila. Ediţia din acest an a acestui eveniment s-a desfăşurat, ca de fiecare dată, în prezenţa actualului ministru al Sănătăţii. Chiar în ziua de naştere a tatălui său, comemorat prin câteva gânduri rostite cu emoţie, Sorina Pintea s-a aflat pentru a doua oară în mijlocul celor aproape 200 de cadre medicale orădene, alături de foştii miniştri ai Sănătăţii, Cseke Attila, iniţiatorul acestei distincţii şi dr. Ritli Ladislau, de oficialităţi şi de Mozes Gabor, fiul regretatului Dr. Mozes Karoly. Toţi cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria doctorului Földes, plecat dintre cei vii în luna martie. Au rostit scurte discursuri preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate, dr. Aurel Mohan, senatorul Cseke Attila, prefectul Ioan Mihaiu, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, preşedinta filialei orădene a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Iuliana Busuiog, precum şi Mozes Gabor care mulţumit în numele familiei şi a transmis salutul mamei sale, Tereza Mozes, care în noiembrie va împlini 100 de ani.

„Când făceam practică la spitalul judeţean, mai lucrau câteva asistente din generaţia veche, care au făcut şcoală în instituţia înfiinţată de doctorul Mozes. Îmi povesteau că până să facă ele şcoala, asistenţa medicală, tratamentele erau făcute de către călugăriţe. Care nu erau deloc interesatesă împărtăşească din cunoştinţele lor laicilor, fetelor de la şcoala sanitară. Îmi povesteau cum călugăriţele se ascundeau să pregătească tratamentele. Gândiţi-vă ce rol important a avut atunci iniţiativa de suflet a doctorului Mozes, genială, aş spune, prin care a înfiinţat şcoala asistenţilor medicali", a spus Iuliana Busuiog. Cele patru asistente premiate în acest an pentru dăruire şi profesionalism sunt Mariana Groze Mihuţ (asistenta coordonatoare în Spitalul Clinic Judeţean), Hortenzia Mihaly (asistenta şefă a Clinicii ATI 1 din Spitalul Judeţean), Monica Iulia Pop (asistentă medicală în CMF dr. Dorina Sârca) şi Farmaty Ibolya (asistentă medicală la Spitalul de Boli Cronice din Crasna, Sălaj).