Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a afirmat azi la inaugurarea conexiunii de autostradă A3-M4 că regretă „incidentul” petrecut duminică, atunci când maşina în care se afla a fost implicată într-un accident rutier, precizând că în acel moment se odihnea, și că, conform legii, ministrul nu îi poate spune șoferului SPP nici cum să conducă, nici pe ce rută să meargă.

 

Ministrul a participat la deschiderea punctului de frontieră dintre România şi Ungaria Nagykereki-Borş II şi inaugurarea conexiunii de autostradă A3-M4 și a ținut să lămurească situația în care s-a produs accidentul.

„Nu conduceam eu, eram pasager pe bancheta din spate, mașina și conducătorul auto aparțin SPP, se afla în misiune cu semnalele acustice și luminoase pornite, conform legii. Persoanele care au suferit leziuni au primit îngrijiri medicale la fața locului fără a fi necesară transportarea acestora la spital. În cele 10 luni de mandat am străbătut țara asta în lung și în lat, de la un șantier la altul, parcurgând zeci de mii de kilometri fără niciun incident. De fiecare data conducătorii SPP au respectat regulile de circulație, așteptând în coloană atunci când întâlneau blocaje în trafic. Pe 30 decembrie 2019 și eu, normal, ca toți românii care se deplasau la munte, am stat 7 ore în trafic de la București la Brașov. Conform legii, demnitarul nu are dreptul să-i spună șoferului să meargă mai tare sau mai încet, să folosească sau să nu folosească semnalele acustice sau luminoase. Demnitarul îi transmite șoferului destinația și ora la care dorește să ajungă. Șoferul SPP este singurul responsabil de traseul pe care-l va urma și de ducerea în siguranță la destinație a demnitarului. În astfel de deplasări nu există, „ne grăbim”, ci doar „ajungem în siguranță la destinație”. Am parcurs distanța Zalău București de sute de ori, ca șofer sau pasager. Am permis de 28 de ani și nu mi-a fost reținut niciodată pentru vreo abatere la normele rutiere. Am depășit de mult un milion de km la volan. Le comunicasem angajaților SPP că ora de sosire anticipată, la sediul Guvernului, era 20.00. Era ora 18.00 când a avut loc accidentul și mai aveam de parcurs 130 de kilometri, din care 110 pe autostradă. Prin urmare, nu aveam niciun motiv să ne grăbim. Niciodată nu m-a preocupat cum conduc angajații SPP, am parcurs mii de kilometri ca pasager și până duminică au condus impecabil. În momentele premergătoare incidentului, mă odihneam. Călătoream deja de 4 ore, 4 ore și jumătate. În final vreau să spun încă o dată că regret nespus acest incident, că voi continua să mă deplasez de la un capăt în celălalt al ţării respectând regulile de circulaţie, pentru a intensifica implementarea marilor proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport de care România are atât de mare nevoie”, a spus ministrul. Întrebat de jurnaliști dacă în urma accidentului își va da demisia, Lucian Bode a spus că dacă s-ar fi aflat el la volan, și-ar fi dat demisia în secunda doi.

Autovehiculul în care se afla ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a fost implicat duminica trecută într-un accident rutier pe DN7, în zona localităţii Drăganul, din judeţul Argeş. Din primele cercetări, autoturismul marca Volkswagen Touareg în care se afla ministrul a intrat pe contrasens şi a lovit un alt vehicul care circula regulamentar. În urma evenimentului rutier au fost răniţi şoferul maşinii care circula regulamentar şi o pasageră, ambii de cetăţenie poloneză.

Conform unor imagini filmate de un motociclist aflat în trafic, maşina în care se afla Bode, având semnalele acustice şi luminoase pornite, a intrat pe contrasens şi a depăşit o coloană de maşini, deşi avea interzis, fiind linie continuă. La scurt timp, maşina s-a ciocnit cu un alt autoturism care circula regulamentar din sens opus şi s-a oprit într-un gard.

Procurorul general Gabriela Scutea a dispus ca dosarul penal în care se fac cercetări în legătură cu accidentul auto în care a fost implicat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, să fie preluat de Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General.

Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii din Piteşti, care l-au trimis joi la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, iar în aceeaşi zi cauza a fost preluată de Secţia Parchetelor Militare, din dispoziţia procurorului general Gabriela Scutea.

Parchetul Militar a preluat acest dosar, deoarece şoferul care conducea maşina în care se afla ministrul Bode este angajat al Serviciului de Protecţie şi Pază.