Consiliul Local a aprobat săptămâna trecută încheierea unui acord de asociere între Oradea, comuna Paleu și Zona Metropolitană Oradea pentru modernizarea drumului de legătură Oradea - Paleu.

În Oradea, etapa exproprierii a fost finalizată, în timp ce în Paleu procedura este în desfășurare.

„Pentru acest proiect avem un studiu de fezabilitate aprobat în 2020. Încheiem acest acord de asociere, pentru că pe Programul Operațional Regional, care se va deschide în luna iulie, există posibilitatea de asociere a două unități administrativ teritoriale, iar Zona Metropolitană va sprijini comuna Paleu să depună acest proiect spre finanțare, 80% din suprafața drumului aflându-se pe teritoriul comunei Paleu, iar 20% pe cel al municipiului. Estimăm valoarea totală a investiției la aproximativ 2 milioane de euro. Dacă vom îndeplini punctajul necesar pentru a câștiga acest proiect, cât mai curând, în această toamnă, vom da drumul la procedura de licitație pentru proiectare și execuție”, a precizat primarul Florin Birta.

Traseul drumului pleacă din zona străzii Izvorului, se intersectează cu strada Beldiceanu, după care drumul merge înspre limita administrativ-teritorială dintre Oradea și Paleu până în centrul localității Săldăbagiu de Munte.

Având în vedere problemele de trafic care afectează mobilitatea între municipiul Oradea și unitățile administrativ-teritoriale aflate în proximitate, dar și conectarea infrastructurii rutiere a acestora la proiectele de mare anvergură și de interes național, la nivelul Zonei Metroplitane Oradea se configurează necesitatea realizării unor drumuri de legătură între municipiu și unitățile administrative din apropiere.