Consiliul Local Oradea, convocat ieri în şedinţă extraordinară de îndată, a aprobat propunerea primarului Florin Birta de a face demersuri pentru obţinerea unui teren de 18,6 ha de pe Calea Sântandreiului administrat de Penitenciarul Oradea, în schimb, municipalitatea urmând să construiască un pavilion de detenţie cu 80 de locuri în aceeaşi zonă.

 

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CL Oradea de luni, 14 noiembrie, s-a aflat propunerea privind transferul unei suprafeţe de aproximativ 18,6 ha de teren din proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Justiţiei, prin Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, în proprietatea publică a Municipiului Oradea, respectiv semnarea unui protocol de colaborare între Primăria Oradea şi Penitenciarul Oradea în vederea realizării, din fonduri municipale, a unui pavilion de detenţie cu 80 de locuri. 

Potrivit municipalităţii, terenul, situat pe Calea Sântandreiului, aferent Gospodăriei agro-zootehnice a Penitenciarului Oradea, „este afectat de proiecte de utilitate publică de interes naţional de dezvoltare a infrastructurii rutiere prin implementarea cărora se fragmentează incinta actuală şi fac astfel inutilizabil amplasamentul potrivit scopului destinat iniţial”.

Prin urmare, municipalitatea a discutat cu Autoritatea Naţională a Penitenciarelor despre posibilitatea preluării unei părţi, în suprafaţă de 18,6 ha, din terenul folosit în prezent de Penitenciarul Oradea pentru ferma agro-zootehnică. Acordul a fost condiţionat de angajamentul primăriei de a construi, la schimb, pentru Penitenciarul Oradea, un pavilion de detenţie cu 80 de locuri pentru deţinuţii în regim semi-deschis care lucrează la gospodăria agro-zootehnică a Penitenciarului.

Municipalitatea ar dori ca pe terenul obţinut să amenajeze un parc industrial, având în vedere că se află în proximitatea viitorului drum expres şi a viitoarei legături cu autostrada. Cât priveşte pavilionul, acesta va fi construit lângă gospodăria agro-zootehnică şi va avea opt camere de detenţie, cu câte 10 paturi în fiecare cameră, hol de acces clădire, hol de acces camere detenţie, birou şi grup sanitar supraveghetor/şef secţie, spaţiu (sală) pentru activităţi persoane private de libertate, un spaţiu de depozitare cazarmament (magazie) şi cameră tehnică. Clădirea va fi legată la utilităţi şi va fi prevăzută cu gratii la ferestre, grilaje şi uşi de siguranţă la camerele de detenţie şi la accesul în cadrul secţiei, precum şi un gard perimetral din plasă metalică zincată.