Dacă doriți să cântați la un instrument fără să-l atingeți, să testați un pat de cuie sau să pășiți în Țara Minunilor lui Alice, Muzeul Iluziilor Optice este destinația perfectă.

Aproximativ 200 de persoane au vizitat ieri Muzeul Iluziilor, printre vizitatori numărându-se și o tânără familie din Oradea. Dan Colțea, de la Asociația Astronomică Pluto, le-a explicat acestora cum funcționează iluziile prin contactul cu obiectele expuse.

„Muzeul Iluziilor înseamnă patul de cuie, un pat pe care sunt puse peste 2.300 de cuie. Nu se întâmplă nimic dacă ne așezăm, totul se distribuie, presiunea și greutatea se distribuie, înseamnă un generator Van de Graff, un teremin, un instrument la care putem cânta fără să îl atingem și multe multe alte lucruri pe care oamenii trebuie să aibă bucuria să le descopere”, a explicat Dan Colțea, povestitor.

Muzeul Iluziilor Optice își conduce vizitatorii prin trei mari capitole, fiecare destinat unui alt tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se pot distra și pot deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, au burta până la nas sau pot deveni pitici. Iluziile optice au și ele o sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, provoacă voința și inteligența celor care încearcă să rezolve misterele din spatele lor. A treia sală este dedicată obiectelor care le oferă celor interesați experiențe unice: aici, vizitatorii pot înțelege cum funcționează hologramele, pot încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau își pot încerca talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

Deși este o premieră pentru țara noastră, conceptul de Muzeu al Iluziilor este unul popular în multe dintre marile orașe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens.

Muzeul poate fi vizitat numai pe bază de rezervare, la contact@muzeuliluziilor.ro sau la numărul de telefon 0752-690.245. Spectacolele se desfășoară în perioada 20-28 februarie, inclusiv, la „Sala Florica Ungur” din Oradea (Piața Ferdinand nr.4), între orele 9.00 și 18.00, din oră în oră, cu începere la oră fixă. Durata unei vizite este de aproximativ 50 de minute, iar prețul unui bilet este de 17 lei. La intrare, vizitatorii pot achiziționa diverse suveniruri care să le amintească de vizita la muzeu.