Numărul persoanelor aflate în izolare continuă să crească în Bihor. Partea bună este că ieri, până la ora 15.00, nu se înregistrase niciun caz nou de COVID-19 în județ. La nivel național, fuseseră confirmate 277 de cazuri de persoane infectate, 25 fiind declarate vindecate și externate (16 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).

Situația statistică actualizată până ieri, la ora 15.00, în Bihor era următoarea: două persoane diagnosticate cu Covid-19, 74 în carantină, 27 internate la secție de boli infecțioase și 1.551 (890 titulari ai chestionarelor și 661 aparținători ai acestora) autoizolate la domiciliu.

La nivel național, față de miercuri, fuseseră înregistrate alte 17 noi cazuri de îmbolnăvire: 4 la Suceava, 3 la București, 2 la Cluj, 2 la Bistrița Năsăud, 2 la Covasna și câte unul la Iași, Dolj, Ilfov și Constanța. Pacienții nou confirmați aveau vârsta cuprinsă între 19 și 67 de ani. Starea generală de sănătate era bună. La ATI, erau internați 6 pacienți, din care unul în stare gravă la Craiova (cu boli pre-existente).

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată erau 3.822 de persoane pentru care se efectuau verificări pentru a depista dacă au contactat virusul Covid – 19 (coronavirus). Alte 33.709 persoane erau în izolare la domiciliu și se aflau sub monitorizare medicală.

La nivel național fuseseră prelucrate 4.973 de teste. Dintre acestea, 4.696 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nefiind infectate cu Covid-19.

„Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021-320-20-20”, se afirma într-un comunicat semnat de Grupul de Comunicare Strategică.

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați temporar în străinătate și care au fost afectați de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea și prevenirea epidemiei de Covid-19, Ministerul Afacerilor Externe informa că în cursul zilei de miercuri, 18 martie, fusese facilitată repatrierea a 100 de cetățeni români (74 din Malta și 26 din Egipt), iar în cursul dimineții de ieri, alți 89 de cetățeni români reveniseră cu bine din Spania, în urma demersurilor MAE și ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

 

12 ani de pușcărie dacă nu respecți carantina

Guvernul României a adoptat ieri o Ordonanţă de Urgenţă privind majorarea pedepselor pentru cei care nu respectă regulile de carantină în contextul epidemiei de coronavirus. Astfel, cei care nu ţin cont de aceste măsuri pot primi o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani de închisoare.

În acelaşi timp, pedepsele ajung până la 12 ani de închisoare dacă regulile nu sunt respectate, iar boala care este transmisă altor persoane provoacă decesul acestora. Dacă cei care răspândesc boala ştiu că sunt bolnavi şi provoacă moartea unui alt cetăţean, atunci pedeapsa ajunge până la 15 ani de închisoare.

De asemenea, a fost introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. Astfel, în cazul în care în cursul unei anchete epidemiologice cineva nu dă informații complete referitoare cu persoanele cu care a intrat în contact se consideră omisiune și inclusiv în această situație se poate constitui dosar penal. Modificările adoptate presupun pedepse de până la 5 ani pentru cei care nu declară corect ţara din care au ajuns la frontiera României. Dacă o persoană nu le spune autorităţilor dacă a intrat în contact cu un caz confirmat de coronavirus riscă amenzi penale sau chiar pedepse de până la 3 ani de închisoare.