Zece noi focare de pestă porcină africană au fost declarate la porcii domestici din județul nostru, astfel că, în prezent, în Bihor, sunt active 16 focare de PPA.

DSVSA Bihor informează asupra faptului că, în perioada 20 iunie-30 iulie, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate, în județ au fost declarate zece noi focare de PPA (pestă porcină africană) la porcii domestici, ca urmare, la data prezentei informări, în Bihor sunt active 16 focare de PPA. Sunt afectate următoarele localități: Ciocaia, Săcuieni, Olosig și Sânicolaul de munte aparținând de orașul Săcuieni, Șilindru – comuna Șilindru, Cheșereu și Cherechiu - comuna Cherechiu, Telechiu – comuna Țețchea, Galoșpetreu - comuna Tarcea și Chistag - comuna Aștileu.

„În localitățile afectate, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat, conform procedurilor specifice, măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei în exploatații, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, menționează dr. Remus Moțoc, directorul executiv DSVSA Bihor.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă nu au fost diagnosticate cazuri noi de boală, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este de 25.

„Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, numai dacă animalele sunt identificate și înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, mai transmite Remus Moțoc.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. De asemenea, va fi informat periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.