Două evenimente aproape identice, desfășurate la distanță de două ore, vor consfinți soarta a peste 570 de mii de oameni. Ieri, primarul, viceprimarii și consilierii locali din Oradea, președintele, vicepreședintele și consilierii județului Bihor au depus jurământul de învestire.

Cu emoție, dar fără prea mult entuziasm. Rutina a părut a fi ieri cuvântul de ordine. Predictibilitatea asigurată în vechiul mandat de majoritatea liberală a luat parcă în stăpânire ceremonia de învestire a noului Consiliu Local al Municipiului Oradea, iar majoritatea proaspăt consolidată la aceste alegeri a părut că o perpetuează.

La ora 10.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea, prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, a declarat ședința festivă de învestire deschisă. Secretarul Ionel Vila a citit apoi lista cu noii consilieri aprobată de instanța judecătorească. Au participat 23 de consilieri din 27, 4 depunând cerere de invalidare, cei care vor face parte din structura executivă sau au fost retrași: Florin Birta (ales primar), social-democraţii Florian Bodog şi Cristian Puşcaş (retrași de PSD) și Derzsi Akos (care s-a retras). În locul lor, urmează să fie validați de instanță și apoi să depună jurământul: Nicolae Nica (PNL), Adrian Madar şi Florica Bungău (PSD) și Hunyadi Istvan (UDMR). A fost invitat apoi să vorbească decanul de vârstă al consilierilor locali Grigore Morar, care a mulțumit foștilor consilieri locali pentru cele 6.465 de hotărâri promovate și fostului primar Ilie Bolojan, despre care a spus că a pus Oradea pe harta dezvoltării din România și i-a urat să facă din județul Bihor, din numărul 5, în ordine alfabetică pe lista României, al 5-lea județ pe lista celor dezvoltate. Apoi, fiecare consilier local a venit pe rând și, cu mâna pe Biblie, a depus jurământul.

Jurămintele, multe din ele făcute cu emoție în glas, au fost în câteva rânduri bruiate de tocurile doamnelor care intrau sau ieșeau din sală. Fiecare jurământ se încheia cu aplauze (mai multe sau mai puține, în funcție de partidul și persoana care era la pupitru).

După ce prefectul Dumitru Țiplea a declarat noul consiliu local drept legal constituit, a urmat depunerea jurământului de către noul primar Florin Birta.

Acesta i-a mulțumit fostului primar Ilie Bolojan pentru sprijin și pentru munca depusă la conducerea municipiului. „Eu, Florin Birta, voi fi, la fel ca înaintașul meu, un primar pentru toți orădenii, indiferent de etnie, religie sau preferințe politice. Buna înțelegere și respectul reciproc ne caracterizează și e parte din reușita noastră ca oraș. Suntem și vom rămâne un oraș multicultural în care dorința de a face lucrurile bine, indiferent din ce direcție vine această dorință, ne poate propulsa și mai sus.

În calitate de primar voi continua strategia de dezvoltare a orașului Oradea bazându-mă pe programul și pe cei 10 piloni care stau la baza proiectului prezentat în campania electorală”.

Au fost apoi propuși viceprimarii, alături de cei doi din partea liberalilor, Arina Moș și Marcel Dragoș, UDMR propunându-l și pe Szabó József. Din cei 23 de consilieri, toți au votat-o pe Arina Moș, 19 pe Marcel Dragoș și 4 pe Szabo Jozef.

 

La Consiliul Județean, reorganizare și depolitizare

La o jumătate de oră după ce ședința Consiliului Local s-a încheiat, a avut loc ședința de constituire a Consiliului Județean (CJ) Bihor. Atmosfera a fost diferită aici, evenimentul începând în șoapte și cu zgomote de ștampile. Prefectul Dumitru Țiplea a fost cel care a început ședința, aceasta fiind moderată de secretarul județului, Carmen Soltănel. Aceasta a citit lista cu noii consilieri, invitându-i apoi, în ordine alfabetică, să depună jurământul. Momentul a fost completat de depunerea jurământului de către noul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. A urmat apoi un scurt discurs, în care fostul primar le-a mulțumit bihorenilor pentru votul acordat.

„Acest vot mă onorează și îmi aduce o mare responsabilitate. În anii următori trebuie să schimbăm fața județului Bihor. Voi face tot ce stă în puterile mele pentru binele locuitorilor. Voi încerca să pun în practică programul cu care m-am prezentat în această campanie. În perioada imediat următoare trebuie să vedem ce putem face pentru ca, împreună cu Primăria Oradea, cu Prefectura și celelalte autorități implicate, pandemia să nu aibă efecte distrugătoare nici din punctul de vedere al sănătății, dar nici economice, atât cât depinde de noi, și fac un apel către toți bihorenii să trateze lucrurile cu mare responsabilitate pentru că înainte de a ajunge la spitale trebuie să facem ce ține de noi pentru a nu ajunge acolo. Să păstrăm distanța, să purtăm masca când suntem în spații aglomerate și să ne comportăm corespunzător. În al doilea rând, trebuie să facem câteva rectificări de buget, pentru că înțeleg că sunt probleme legate de asigurarea salariilor la câteva instituții din subordinea CJ, să ne mișcăm repede pentru ca împreună cu primăriile din județ să depunem cereri de finanțare pentru extinderea rețelelor de gaz în Bihor. Vom face o reorganizare a Consiliului Județean în sensul creșterii eficienței și a unei depolitizări în așa fel încât Consiliul să devină o instituție în serviciul bihorenilor și nu invers. Dumnezeu să aibă în pază județul Bihor”, a spus noul președinte al CJ.

A urmat apoi o pauză de 15 minute, după care s-a convocat o ședință de îndată pentru constituirea celor 6 comisii ale CJ. La cârma Consiliului a trecut apoi Ilie Bolojan, a cărui voce gravă și apăsată a schimbat atmosfera, lucrurile începând să se desfășoare cu mai mare viteză.

Au fost aleși câte trei consilieri din PNL, câte un consilier din PSD și unul din UDMR în fiecare comisie de câte 5 membri și câte 5 consilieri liberali și unul PSD plus unul UDMR, în cele două comisii de câte 7 membri.

S-a cântat apoi pentru a treia oară imnul național, fiind convocată o a treia ședință de îndată pentru alegerea vicepreședinților Consiliului Județean. Glumind puțin, unul dintre vechii consilieri a spus că „deja se muncește mai mult la CJ”. Ca și la Consiliul Local, UDMR a făcut o propunere pentru postul de vicepreședinte, deși era clar că nu aveau nicio șansă. Astfel pe lista propunerilor de vicepreședinte au fost trei nume: Mircea Mălan (PNL), Călin Gal (PNL) și Borsi Lorand (UDMR).

Din cei 32 de consilieri județeni prezenți, plus președintele Consiliului Județean, 27 au votat pentru Mircea Mălan (plus 5 abțineri și un vot împotrivă), 22 au votat pentru Călin Gal (6 împotrivă, 5 abțineri) și 23 împotriva lui Borsi Lorand, 5 pentru și 5 abțineri.