Anul 2025 începe cu surprize pe piața imobiliară. Prețurile ating un nou record în cel mai scump oraș din țară, potrivit datelor prezentate miercuri de Imobiliare.ro. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele din Oradea a ajuns la nivelul de 1.635 euro/mp. 

„Piața rezidențială demarează cu prețuri considerabil mai ridicate decât în urmă cu 12 luni, după un an 2024 care a performat peste așteptări. Totuși, avem în fața noastră un an cu provocări: creșterea prețurilor proprietăților nu a fost susținută de evoluția chiriilor, mai ales pe segmentul rezidențial nou; modificările fiscale recent anunțate au și ele un impact important care îndeamnă la prudență; se adaugă instabilitatea politică. Cererea pentru locuințe rămâne ridicată și în continuare ne aflăm într-o perioadă optimă pentru achiziții, cu condiția să nu ne aruncăm mai mult decât ne permitem și să ne facem propriile analize financiare temeinic. 2025 are toate ingredientele pentru a fi un an al oportunităților de moment, în care va fi important să stăm cu ochii pe piață, nu excludem să vedem campanii și promoții fulger din partea unor dezvoltatori în dinamică cu evoluția vânzărilor”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing al companiei.

Ca la Cluj, la nimenea...

Clujenii încep anul cu un nou record de preț pentru apartamentele scoase la vânzare. Pragul de 3.000 euro/mp util a fost atins chiar mai rapid decât se anticipa. Pentru un apartament cu 2 camere cu o suprafață utilă de 52 de metri pătrați un cumpărător trebuie să achite, în medie, suma de 156.000 de euro, potrivit calculelor realizate pe baza Indicelui Imobiliare.ro. Dacă ar fi făcut pasul spre achiziție în urmă cu un an ar fi plătit aproape 134.800 de euro, deci cu circa 21.200 de euro mai puțin.
Brașovul se menține și la începutul acestui an al doilea cel mai scump din țară pentru cumpărători. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamente a ajuns la nivelul de 2.083 euro/mp util, cu 22% peste media înregistrată pe plan național. În ultimul an apartamentele din Brașov s-au scumpit cu aproape 20%, iar locuințele noi, finalizate în ultimii cinci ani, se vând cu prețuri semnificativ mai mari. Cumpărătorii trebuie să achite, în medie, suma de 2.458 euro/mp util pentru un apartament.
Prețurile apartamentelor din Capitală s-au menținut spre finele anului trecut la un nivel relativ stabil. Cumpărătorii care își caută chiar în această perioadă o locuință în București trebuie să fie pregătiți să achite, în medie, 1.862 euro/mp util, deci un cost aproximativ de 96.824 de euro pentru un apartament cu 2 camere. În cazul apartamentelor din blocuri noi media înregistrată la nivelul pieței locale depășește deja pragul de 2.000 de euro/mp.
Prețurile au explodat pe piața rezidențială din Craiova locală în ultimul an. După un avans cu 20% în doar 12 luni, apartamentele au ajuns să fie scoase la vânzare în medie cu 1.819 euro/mp util.
Principalul centru economic al Olteniei a reușit să devanseze astfel orașe din primul eșalon precum Constanța, Iași sau Timișoara.
Sibiul a fost un alt oraș secundar care a înregistrat în ultimul an o creștere semnificativă. Proprietarii și dezvoltatorii au ajuns să-și scoată la vânzare apartamentele cu un preț mediu de 1.777 euro/mp util. Locuințele s-au scumpit cu 18% în doar 12 luni.
Un cumpărător trebuie să scoată din buzunar în medie 1.766 euro/mp util pentru o achiziție imobiliară în Constanța. Pentru un apartament cu 2 camere, cu o suprafață utilă de 52 de metri pătrați, discutăm despre un cost de aproximativ 91.800 de euro. Locuințele se scumpesc în Constanța în mod constant. Într-o singură lună s-a putut observa un avans cu circa 1% la nivelul prețurilor, în timp ce într-un an majorările s-au apropiat de 14%.
Dacă la începutul anului trecut cumpărătorii achitau, în medie, 1.500 euro/mp util pentru un apartament în Iași, până la finele lui 2024 pragul de 1.700 euro/mp util a fost depășit. Anul 2025 începe cu o medie de 1.737 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro. Cei interesați de achiziția unei locuințe noi trebuie să fie pregătiți să plătească circa 1.800 euro/mp util.
Deși rămâne cel mai accesibil oraș mare în care poți cumpăra o locuință, chiar și în Timișoara s-au putut observa majorări ale prețurilor. Un cumpărător achita, în medie, în primele zile ale anului trecut mai puțin de 78.400 de euro pentru un apartament cu 2 camere. În prezent are nevoie de 88.400 de euro pentru a deveni proprietarul unei locuințe similare, în contextul în care prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori a ajuns la 1.700 euro/mp util.
Prețul mediu solicitat pentru apartamentele din Oradea a ajuns la nivelul de 1.635 euro/mp util. Acesta se menține sub media înregistrată la nivel național, de 1.710 euro/mp util.
Ploieștiul este unul dintre orașele secundare din România unde avansul înregistrat la nivelul prețurilor a fost unul destul de lent pe parcursul ultimului an. Sunt scumpiri cu doar 6%, față de 20% în Craiova sau de 10% în Oradea. Proprietarii și dezvoltatorii scot la vânzare apartamente în Ploiești cu un preț mediu de 1.155 euro/mp util.