Cu toate dificultăţile financiare cu care se confruntă, părinţii trebuie să se pregătească pentru începerea unui nou an şcolar, cumpărându-le copiilor rechizite, îmbrăcăminte şi încălţăminte, în funcţie de bugetul de care dispun.

 

Rechizite pentru toate buzunarele

Un set minim, care conţine doar caiete, necesar pentru copiii care încep clasele I sau a II-a costă în jur de 15 lei, iar dacă la aceastea se adaugă creioane, carioca, acuarele, coperţi pentru caiete, setul poate ajunge până la 40 de lei. Pentru clasele mai mari, pretenţiile cresc, setul variind de la 23 de lei până la peste 100 lei. "Pentru un elev de clasa a VII-a, am vândut un set de rechizite în valoare de 95 de lei, un altul ridicându-se la 101 lei. De asemenea, pentru un elev de clasa a V-a un pachet care a cuprins bloc de desen, caiete de geografie, muzică şi biologie, 10 caiete cu 80 de file de română şi şase caiete de 80 de file de matematică a costat-o pe mamă 24,2 lei", ne-a declarat vânzătoarea unui depozit de papetărie. Lista de cumpărături mai cuprinde, în unele cazuri, şi ghiozdane, preţul lor variind de la 17 lei la peste 100 lei. În acestea vor fi îndesate penare ale căror preţuri se ridică şi până la 18,2 lei, însă părinţii pot opta pentru un penar gata echipat, care costă 22 lei. Un creion simplu poate fi achiziţionat cu 0,5 lei, în timp ce unul mecanic poate ajunge până la 4,5 lei. Un stilou este indispensabil pentru cei din ciclul primar, preţul variind între 1,9 şi 11 lei. Pentru cei mici, printre rechizite trebuie să se regăsească şi creioanele colorate, o cutie de 12 culori costând până la 5,2 lei, în timp ce o cutie de acuarele costă între 3,30 şi 4,6 lei. Trusele geometrice pot fi procurate, în funcţie de magazin, contra unor sume de 2,9, respectiv 3,2 lei.

 

Atlase şi manuale, o grămadă de parale

De gratuitatea manualelor şcolare beneficiază numai elevii claselor I-X. Odată cu intrarea în clasele terminale de liceu, elevii şi părinţii acestora trebuie să scoată din buzunar aproximativ 200 de lei pentru manualele şcolare şi rechizite. Preţurile sunt de-a dreptul dezarmante. Un manual costă în general între 20 şi 25 de lei, dar poate depăşi această sumă în funcţie de editură. Elevii însă nu trebuie să se grăbească să-şi achiziţioneze manuale întrucât acestea se vor cumpăra abia după ce profesorul care predă respectiva disciplină va opta pentru unu sau altul din manualele alternative care au fost aprobate pentru liceu. Pe de altă parte, acestor manuale li se mai pot adăuga şi atlasele de geografie, istorie sau biologie, care, în funcţie de grafică şi de calitate, pot costa între 20 şi 100 de lei. "În general, elevii nu se înghesuie să-şi achiziţioneze manualele, preferând să le cumpere la preţuri mult mai scăzute de la colegii lor mai mari sau să le împrumute de la aceştia", ne-a precizat angajata unei librării din oraş.

 

Haina nu-l face pe om, dar îl îmbracă

Pe lângă aceste cheltuieli, o familie trebuie să mai ia în calcul şi asigurarea unei ţinute decente pentru cursuri, precum şi a echipamentului sportiv. "Pe lângă ghiozdan şi rechizite, va trebui să cumpărăm trening, care ne va costa vreo 40 lei, şi adidaşi - 35 lei. Cred că, în total, vom cheltui în jur de 200 lei, ceea ce este destul de multişor pentru bugetul familiei", ne-a declarat Victoria Vaida. Părinţii cu dare de mână pot să treacă pragul magazinelor de firmă, unde o pereche de tenişi ajung la peste 100 lei, iar un trening chiar la 300 lei. "Sunt dispusă să cheltui oricât trebuie pentru ca atunci când începe anul şcolar copilul meu să aibă toate cele necesare. Mă gândesc că pentru asta ar fi necesar în jur de 300 - 400 lei", a precizat o altă mămică.

 

Unele şcoli au introdus uniformă pentru toţi elevii, însă nu peste tot acestea sunt obligatorii. Cea mai strictă unitate de învăţământ în ceea ce priveşte uniforma şcolară este Liceul Teoretic "Aurel Lazăr". Potrivit directorului acestei instituţii, Ioan Micu, uniforma costă 130 de lei şi este confecţionată de o firmă care a încheiat un contract cu Liceul. Acestea vor trebui să fie gata până la începerea noului an şcolar.