Nu mai ucideți șerpii! - Ați putea ajunge la închisoare
Pentru că în mediul online apar tot mai multe imagini cu șerpi uciși în Oradea, o asociație care se ocupă de protecția naturii face apel la cetățeni să îi ocolească mai degrabă decât să îi ucidă.
Apelul asociației a pornit de la câteva exemple concrete. Unul dintre ele este uciderea unui șarpe din specia Șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus) fotografiat mort, după ce a fost, probabil, lovit în cap, pe 27 iunie 2021, în nordul județului.
„Sunt doar două cazuri semnalate în mai puțin de o lună în Oradea. Și este, din păcate, un fenomen. Asta ne confirmă și herpetologii, cei care se ocupă de studiul reptilelor (șerpi, șopârle, țestoase) și al amfibienilor (salamandre, tritoni, broaște)”, spun reprezentanții asociației într-un comunicat de presă.
După estimările lui Tibos Sos, herpetolog la Asociația „Grupul Milvus”, sunt mii de șerpi omorâți în fiecare an în România. (O altă victimă frecventă a uciderilor este năpârca, șopârla fără picioare.)
„Iar dacă includem aici și acei șerpi care anual cad victime traficului rutier, numărul poate ajunge până la câteva zeci de mii de exemplare. Șerpii reprezintă o parte integrantă a ecosistemelor – fie de apă, fie terestre. Se hrănesc cu rozătoare, amfibieni, iar ei, la rândul lor, reprezintă hrana altor specii - păsări mai ales: berze, stârci, egrete, acvile, șerpari, bufnițe – ca să numim doar câteva”, spun specialiștii.
Tendința de a ucide șerpii este cauzată de ofiofobie (sau ofidiofobie), o frică anormală, morbidă de șerpi. Un studiu din domeniul neuroștiinței, realizat de o echipă internațională de cercetători, a demonstrat că amenințarea pe care o reprezentau șerpii a influențat modul în care a evoluat creierul primatelor și, implicit, al nostru. Dar șerpii nu mai reprezintă demult amenințarea pe care au avut-o asupra strămoșilor noștri acum zeci sau sute de mii de ani. Iar vindecarea de această fobie este posibilă prin educație și exercițiu. Aflând mai multe despre șerpi, oamenii pot învăța să nu-i mai privească ca pe un pericol și să ridice stigmatul pe care mecanismele vechi de apărare, cultura populară și religia, l-au pus asupra șerpilor.
Ce facem dacă întâlnim un șarpe?
Conform reprezentanților Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus” atunci când ne întâlnim cu un șarpe este important să rămânem calmi și să nu-l deranjăm. Apoi, putem să-i observăm comportamentul timp de câteva minute. Pentru a afla ce specie este, putem să-i facem o fotografie (folosind zoom, de la 2-3 metri va fi suficient. Nu e nevoie să ne apropiem mai tare). Fotografia cu locul și data poate fi postată pe grupul de facebook „Herping Romania”. Experții de pe grup vor trimite un răspuns într-un timp foarte scurt. Apoi, este indicat să faceți câțiva pași înapoi și să așteptați ca șarpele să se îndepărteze.
Uciderea unui șarpe se poate lăsa cu urmări grave pentru cel care face un astfel de gest. Șerpii sunt animale protejate atât prin Legislația europeană (Directiva Habitate), cât și prin cea românească (OUG 57/2007 și Legea nr. 49/2011), iar prelevarea, capturarea sau uciderea speciilor prevăzute în anexele actului juridic se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30 de mii lei la 60 de mii de lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.