Cei 73 de ani de la deportarea de către regimul ungar hortyst a evreilor din Bihor sunt marcați, în aceste zile, printr-o serie de manifestări culturale sub egida proiectului ”Viitorul Memoriei”.

 

Pe 25 mai 1944 a început evacuarea evreilor adunați în ghetoul din Oradea, înghesuiți în vagoane de vite, ei au fost transportați în lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Potrivit statisticilor 1/3 din populația Oradiei a fost deportată, adică 25.000 de evrei, din care doar 2.000 s-au mai întors.  În memoria suferințelor îndurate de comunitatea evreiască și pentru a comemora victimele Holocaustului, a fost lansată platforma „Viitorul Memoriei”, un proiect cultural transfrontalier care cuprinde orașele Oradea, Cluj-Napoca, București, Iași și Chișinău. Miercuri seara, la Sinagoga Sion din Oradea, a avut loc lansarea acestui proiect, prilej cu care a fost vernisată și expoziția de tablouri a pictorilor evrei orădeni care și-au încheiat destinul uman și artistic în Holocaust. Proiectul organizat de Asociaţia Quantic, co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național, s-a bucurat la Oradea de sprijinul unor specialiști: Ştefan Gaie, Departamentul de Arte Vizuale al Facultății de Arte/Universitatea din Oradea, Rodica Indig, Asociația Culturală ARS NOBILIS, Ujvarossy Laszlo, Universitatea Creștină Partium și Horia Popa, AIR Visual Design. În deschiderea evenimentului, curatorul și inițiatorul proiectului „Viitorul Memoriei” a amintit că aceasta este o platformă transnațională care își propune ca prin artă să comemoreze victimele Holocaustului. „Aducem publicului povești și istorii din România și Republica Moldova. Transilvania de Nord are specificitatea sa istorică locală. Încercăm să dezgropăm biografii ale oamenilor din aceste orașe, șterse din memoria comunităților”, a subliniat Olga Ștefan.

Primele biografii ce pot fi descoperite până pe 2 iunie la Sinagoga Sion sunt ale pictorilor oradeni evrei, victime ale Holocaustului: Leon Alex, Tibor Ernő, József Biró, József Klein, Ernő Grünbaum şi Barát Móric. „Lucrările au fost adunate din colecţii private şi mare parte din ele au făcut parte dintr-o expoziţie similară la Institutul pentru Memoria Holocaustului din Budapesta, în 2011. Aceste lucrări au o puternică forță evocatoare. Sunt peisaje și locuri pe care azi nu le mai vedem. În expoziție există o lucrare «Calvaria», mărturie a unei bisericuțe de pe Dealul Ciuperca care a dispărut sub comuniști. De asemenea, putem remarca atmosfera din actuala Piață Unirii într-un alt tablou semnat tot de Tibor Erno, care și a murit în lagăr. Singurul întors din Holocaust a fost Paul Fux”, a declarat Rodica Indig. 

În cadrul proiectului se pot viziona la Sinagoga Sion și o serie de interviuri luate de la foștii supraviețuitori sau urmașii lor, în timp ce azi, 26 mai, de la ora 17.00, la sediul Asociației Culturale Ars Nobilis, de pe strada Cuza Vodă nr. 21/A, va avea loc un recital de poezie/performance cu fragmente din jurnalul Evei Heyman (o fetiţă de 13 ani din Oradea ucisă la Auschwitz) și poezii de Magdalena Klein (care s-a sinucis la doi ani după eliberare), în lectura actriței Katia Pascariu care readuce scrierile lor la viaţă. De asemenea, la Asociaţia Moskva, de pe strada Moscovei nr. 8, azi, mâine și poimâine, începând cu ora 17.00 până la 21.00, va rula o serie de filme, care amintesc de condiţia evreilor şi romilor în diferitele părţi ale României şi Moldovei.