O situaţie nemaiîntâlnită în judeţ în ultimul deceniu - Caz de malarie la Oradea
O fostă studentă la Medicină, de 22 de ani, a cărei mamă este căsătorită cu un cetățean gabonez, a venit la jumătatea lunii ianuarie în Oradea. Deși luase, înainte de plecarea din Gabon, două doze pentru chimioprofilaxie, pe 9 februarie a fost internată la Spitalul Municipal și pe 10 februarie a fost diagnosticată cu malarie și transferată la Spitalul „Babeș” din București.
Nu este o noutate faptul că cetățenii români care călătoresc în țări africane se pot întoarce de acolo cu boli specifice acelor zone. Rămâne însă o noutate pentru medicii din Bihor și pentru studenți un astfel de caz, mai ales dacă este unul care apare la un deceniu. Victima este o fostă studentă la Facultatea de Medicină a Universității din Oradea, care și-a întrerupt studiile și s-a mutat cu mama ei, căsătorită cu un cetățean gabonez, în țara din care acesta provenea. Tânăra a plecat pe 18 ianuarie din Gabon cu destinația Oradea. Conform fișei medicale, aceasta a luat două doze pentru chimioprofilaxie la plecare, dar pare că nu au fost îndeajuns.
„În Oradea, la câteva zile, a acuzat grețuri, vărsături, diaree, cefalee, dureri musculare și articulare, vertij și icter pe globul ocular (sclera). Pe 9 februarie s-a internat la Spitalul Municipal din Oradea la Secția de infecțioase. Aici i s-au făcut mai multe teste și s-a stabilit că are malarie. Pe 10 februarie a fost transferată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din București. Astăzi (n. red. - ieri) tânăra nu este în stare gravă, boala nu a avansat. În ultimii zece ani nu am mai avut un astfel de caz”, a spus, pentru Crișana, dr. Daniela Rahotă, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor.
Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura unei femele de țânțar Anofel. Prin această înțepătură, paraziții din saliva țânțarului sunt introduși în sânge, apoi se deplasează către ficat, unde ajung la maturizare și se reproduc. Malaria cauzează simptome ce includ de obicei febră, oboseală, stări de vomă și dureri de cap. În cazuri grave, aceasta poate cauza piele îngălbenită, convulsii, comă sau deces. Aceste simptome apar, de obicei, la un interval de zece și până la cincisprezece zile din momentul înțepării. La acele persoane care nu au fost tratate în mod corespunzător, boala poate recidiva câteva luni mai târziu. Malaria este larg răspândită în regiunile tropicale și subtropicale. Între 300 și 500 de milioane de persoane sunt infectate anual; aproximativ 1-3 milioane mor în fiecare an, cei mai mulți fiind copii din Africa sub-sahariană.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.