Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului” și Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea vă invită la un spectacol aniversar dedicat celei mai îndrăgite și iubite ambasadoare a folclorului bihorean, Maria Haiduc, la împlinirea onorabilei vârste de 80 de ani.

Spectacolul aniversar „O viață în slujba cântecului” va avea loc în data de 14 noiembrie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea, și va reuni pe scenă interpreți, instrumentiști și dansatori, în cântec, joc și voie bună, cu prilejul sărbătoririi mult iubitei interprete de muzică populară Maria Haiduc.

Pe scena Casei de Cultură vor urca soliștii Marius Ciprian Pop, Iuliu Andrei Romanică, Marioara Precup, Adriana Comșa, Ioan Chirilă, Cornelia Covaciu Rugea, Antonela Ferche Buțiu, Florica Ruja, Mariana Militaru Blaj, Ciprian Mocan, Alexandru Carțiș, Teodora Șandru, Mihai Jula și, desigur, gazda de suflet a evenimentului, Maria Haiduc.

De asemenea, dansatorii „de ieri de și de azi” ai Ansamblului Folcloric „Nuntașii Bihorului”, coordonați de coregraful Dinu Avram, vor pune în scenă dansuri autentice din diferite părți ale țării.

Alături de aceștia, Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijată cu multă măiestrie de prof. Liviu Buțiu, va asigura acompaniamentul muzical.

Spectacolul va fi prezentat de Marius Ciprian Pop.

Spectacolul aniversar este organizat de Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului” și Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea și este susținut de Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Județean Bihor, Asociația pentru promovarea turismului în Oradea și regiune – Visit Oradea, Fundația „Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar”, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea, Protopopiatul Ortodox Român Oradea, Mănăstirea Izbuc, Uniunea „Vatra Românească”, Due Fratelli Oradea, Școala Auto Dorina, Patiseria Iohan și Microlit.

Intrarea la spectacol se face pe bază de bilet, cu prețul de 15 lei, iar acestea pot fi achiziționate la casieria Casei de Cultură a Sindicatelor (luni-vineri, 09.00-17.00) sau pe blt.ro.

Doamna cântecului românesc, Maria Haiduc, s-a născut în „comuna Oradea” (după cum îi place, adesea, să spună), a urmat școlile aici, în urbea de pe malurile Crișului Repede, urmând ca, începând cu anul 1955, să ne cânte și să ne încânte mereu, până astăzi.

A cântat alături de nume mari ale folclorului românesc, atât prin turneele în care a luat parte, cât și în spectacolele unde a fost invitată sau, cu atât mai mult, în cele pe care domnia sa le-a organizat, dorind mereu să își aducă frumoasa contribuție la promovarea și consolidarea folclorului românesc și bihorean în speță. Cu frumoase reușite, amintind aici schimbarea denumirii Orchestrei Populare în „Crișana”, turneele și spectacolele de anvergură, repertoriul bogat și valoros prin autenticitatea și stilul curat neaoș bihorenesc, frumoasele costume și colecția muzeală de obiecte de patrimoniu etnografic, frumoasele emisiuni de folclor pe care le-a realizat în perioada de 10 ani în care a fost realizator TV, atât la TVS Oradea, în emisiunea „Crișule pe malul tău”, cât și la NaționalTV Beiuș, cele două antologii de cântece, „Cântecele mele” (cuprinzând repertoriul domniei sale) și „Cântecele noastre” (cu o selecție frumoasă de cântece care au însoțit istoria neamului nostru străbun), numeroasele generații de tineri pe care i-a îndrumat cu atâta drag și dăruire, precum și multe altele asemenea lor, doamna Maria Haiduc își merită întru totul locul de cinste în rândul oamenilor care au contribuit, în mod frumos și nobil, la creșterea spiritului românesc și a valorilor sale.

Pentru activitatea profesională de excepţie a fost decorată în anul 1972 cu „Ordinul Meritul Cultural”, iar în anul 2002, Ministerul Culturii îi acordă pentru contribuţia de excepţie în promovarea folclorului românesc o „Diplomă de excelenţă” şi „Trofeul folclorului românesc 2002”. Tot în anul 2002, Maria Haiduc a fost decorată cu „Crucea Naţională Serviciul Credincios”, cls. a III-a, acordată de Preşedinţia României, pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere artistice semnificative pentru civilizaţia românească şi universală. În 2004, Preşedinţia României îi conferă Ordinul „Meritul cultural” în grad de ofiţer „Arta spectacolului”, în semn de apreciere a activităţii şi pentru dăruirea şi talentul pus în slujba artei scenice. În anul 2006, primeşte titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Oradea, iar în 2007, devine Cetăţean de Onoare al comunei Cefa.

În câteva cuvinte, putem spune doar că, la onorabila vârstă a domniei sale, doamna Maria Haiduc dă dovadă de aceeași tinerețe frumoasă, este mereu același om frumos, același nobil caracter și aceeași persoană la care poți mereu să găsești o vorbă bună, un sfat demn de luat în seamă, o inimă iubitoare și o înțelepciune sănătoasă, un om care ne spune și astăzi, cu același elan frumos: „Mi-am propus să am încredere în forțele mele, în puterea mea de muncă și în arta mea!”.