La sfârșitul săptămânii trecute, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Spitalul Județean, mai multe echipe de medici au prelevat organele unui bărbat de 43 de ani din Aleșd care sufersie un accident grav. Deși avea inima sfâșiată, familia bărbatului a ales să ajute alte persoane suferinde să trăiască.

Oradea este, din nou, prima în țară (exceptând Bucureștiul) în ceea ce privește numărul de donatori. Acest lucru este posibil pe de o parte datorită generozității pe care o au unii oameni, care, deși trec prin clipe grele de suferință, aleg să facă un gest frumos în numele celui care s-a stins iar pe de altă parte datorită implicării doctoriței Carmen Pantiș, coordonatorul programului de transplant din judeţul Bihor. Ultima prelevare de organe a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, când a fost prelevată inima de o echipă de Munchen, prin Eurotransplant (în țară negăsindu-se receptor compatibil), ficatul care a mers la Institutul Fundeni, corneea care a mers la Spitalul Militar Central din București și rinichii care au ajuns la Institutul de transplant renal de la Cluj.

„Inima și ficatul vor salva doi pacienți care erau în stare foarte gravă  iar celelalte organe vor ajuta cel puțin patru oameni să aibă o calitate a vieții mult îmbunătățită. Mulțumesc din suflet surorilor și familiei bărbatului pentru că și-au dat acordul”, a spus Carmen Pantiș, pentru Crișana.

Operația a durat mai bine de trei ore iar organele au fost transportate cu avionul SMURD.

Este a 14-a prelevare de organe din 2019, în București realizându-se în acest an 16 iar în Baia Mare 11.