În tot județul Bihor, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice deschise, începând de miercuri, 5 august.

„Întrebarea mea este dacă masca este obligatorie atunci când ești singur în stația de tramvai sau autobuz? Dar dacă circuli cu bicicleta pe stradă, ai nevoie de mască?”, este dilema unei orădence, care consideră că oamenii vor interpreta greșit această decizie și vor purta masca peste tot. Ceea ce s-a și întâmplat...

Ieri, la prânz, un domn trecut de prima tinerețe, dădea ture cu bicicleta prin Piața Unirii din Oradea, îmbrăcat de vară, cu o băscuța neagră pe cap și purtând masca de protecție care îi acoperea fața aproape în totalitate.

Unii orădeni sunt de părere că purtatul măștii în spațiile publice deschise, atunci când afară sunt peste 30 de grade, este o aberație, alții cred că, deși poate crea un anumit disconfort, purtatul măştii ne fereşte de riscul de a transmite virusul către semenii noştri sau de a fi infectaţi cu noul coronavirus.

Purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice de deschise în tot județul Bihor, începând de miercuri, 5 august. Măsura a fost luată marți, la prânz, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor.

În decizia CJSU Bihor, prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, se menționează că: „Începând cu data de 5 august 2020, ora 06.00, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, potrivit normelor legale în vigoare în spațiile publice deschise de tip piețe, piețe agro-alimentare, târguri și expoziții pe întreaga durată a programului de funcționare a acestora. Totodată, masca este obligatorie în zonele de așteptare a mijloacelor de transport în comun, de tip stații de autobuz, stații și peroane de tramvai, stații și peroane CFR, autogări și altele asemenea; în zonele de așteptare pentru accesul la obiectivele turistice, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje pe întreaga durată a programului de funcționare a acestora”.

De asemenea, Comitetul a luat decizia ca unităţile administrative teritoriale din Bihor să demareze campanii de informare pentru reducerea interacţiunii sociale la nivelul tuturor instituţiilor din subordinea acestora.