Timp de 8 săptămâni, între 25 octombrie – 31 decembrie, Primăria Oradea a desfășurat campania de verificare a modului de colectare selectiv a deșeurilor reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare care locuiesc la case, de pe 126 străzi din zona centrală și Rogerius, precum și la 176 asociații de proprietari din cartierele Rogerius și Nufărul.

Controalele au fost efectuate de către patrule mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Oradea, RER Vest și Eco Bihor, cu sprijinul Poliției Locale Oradea.

La fracția de deșeu reciclabil, în urma controlului efectuat la 2.537 utilizatori ai serviciului de salubrizare, s-a constatat că 1.405 utilizatori au scos recipienții /sacii în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, din care 132 au colectat necorespunzător. La fracția de deșeu biodegradabil, în urma controlului la 3.958 utilizatori ai serviciului de salubrizare s-a constatat că 1.161 utilizatori au scos recipienții în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, deșeuri neconforme fiind identificate la un număr de 493 de generatori de deșeuri.

„Deșeurile biodegradabile/reciclabile au fost precolectate corect la 88 asociații de proprietari din cele 176 verificate. În multe cazuri, acestea au fost contaminate cu alte fracții: sticle și recipienți din plastic și aluminiu, tampoane, măști, textile, pungi și ambalaje din hârtie/carton, mucuri de țigară etc.”, menționează Primăria Oradea. Echipa de control a aplicat pe recipienții contaminați cu alte fracții un autocolant cu mențiunea „Deșeu neconform”. Conținutul recipientului a fost încadrat automat ca Deșeu rezidual, recipientul nefiind golit de către operatorul de salubrizare, fiind lăsat pe amplasament și colectat la o dată ulterioară conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu.

În urma verificărilor efectuate, Poliția Locală a aplicat 489 avertismente persoanelor fizice și 68 asociațiilor de proprietari, urmând ca la controalele viitoare neconformitățile constatate să fie sancționate cu amendă.

De asemenea, în cadrul campaniei de colectare separată și transport separat a deșeurilor voluminoase provenite de la utilizatorii atât de la case, cât și de la blocuri, au fost colectate 11.857 kg deşeuri de la 169 de utilizatori. Aceștia au putut să predea obiecte precum: mobilier dezmembrat, paturi, scaune, mese, plăpumi, saltele, canapele, comode, colțare sau covoare uzate.

Primăria Oradea precizează că această campanie va continua pe toată durata anului 2022.

„Atragem atenția locuitorilor asupra faptului că toate categoriile de utilizatori ai serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de locatari, agenți economici, instituții publice) au obligația legală de precolectare separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară, în recipientele distinct inscripționate asigurate de operator”, menționează municipalitatea.

Ghidul de colectare distribuit de RER Vest poate fi consultat și în format electronic accesând link-ul https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/. Pentru informații suplimentare cu privire la colectarea selectivă și la nerespectarea drepturilor/obligațiilor contractuale, utilizatorii pot apela serviciul de dispecerat al prestatorului RER Vest la următoarele numere de telefon: 0374.885.693 – de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00; 0259.433.195 – de luni până duminică, între orele 19.00 – 07.00; 0259.433.195 – sâmbătă și duminică, între orele 07.00 – 19.00.