Bolt, cel mai mare operator de trotinete electrice din Europa, lansează serviciile de închiriere de trotinete electrice în Oradea și, astfel, își consolidează prezența în acest oraș.

„Micromobilitatea devine un serviciu solicitat și dorit de oameni, în tot mai multe locuri din țară, iar lansarea noastră de la Oradea nu e întâmplătoare. Misiunea Bolt este aceea de a contribui la construirea de orașe sustenabile, pentru oameni, nu pentru mașini. Ea se aliniază principiilor europene în materie de mobilitate și sustenabilitate, principii pe care, în Oradea, le vedem reflectate peste tot, de la proiectele actuale de modernizare, la planurile pentru dezvoltarea viitoare. În acest context, integrarea trotinetelor Bolt în sistemul de transport urban din Oradea a venit natural”, a declarat Călin Leuștean, Micromobility Manager Bolt Romania.

La prima utilizare, aplicația afișează instrucțiunile de folosire a trotinetelor electrice și modul în care ele trebuie să fie parcate în siguranță, la finalul curselor. Limita de vârstă minimă admisă pentru închirierea trotinetelor electrice este de 16 ani, iar utilizarea lor, din motive de siguranță, este permisă unui singur pasager per cursă, fiind interzis accesul a doi sau mai mulți pasageri pe o trotinetă.

Bolt recomandă utilizatorilor să acceseze „Modul începător” atunci când folosesc o trotinetă electrică pentru prima dată și să parcurgă cu atenție setul de recomandări și măsuri de siguranță din aplicație. Acestea sunt extrem de simple și utile, printre altele, utilizatorii fiind rugați: să conducă și să parcheze trotinetele numai în locurile permise; să conducă în linie dreaptă, evitând virajele strânse, pe drumurile publice și pe pistele de biciclete (în lipsa pistelor de biciclete, circulația este permisă numai pe sectoarele de drum cu viteză maximă de 50 km/h); să aibă asupra lor un act de identitate.

De asemenea, aplicația le indică să NU folosească trotinetele: pe ploaie sau vânt puternic, în condiții de polei sau ceață;

dacă se află sub influența oricăror substanțe toxice; pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete.

Trotinetele reprezintă un mijloc rapid și accesibil de transport, care ajută la decongestionarea traficului din oraș. De aceea, și parcarea acestora este foarte importantă pentru menținerea străzilor și spațiilor pietonale accesibile. Regulile de parcare corectă a trotinetelor în Oradea le găsiți aici. Printre altele, utilizatorilor li se recomandă să nu parcheze trotinetele pe partea carosabilă în timpul nopții; în zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației; în zona stațiilor taxi, pe toată lungimea stației; în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme;

în zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii; pe pistele obligatorii pentru pietoni sau pentru pietoni și biciclete;

în zona acceselor auto și pietonale;

pe aliniamentele clădirilor sau ale gardurilor;

pe spațiile verzi; în intersecții; pe șantierele în lucru de pe domeniul public; în zonele unde este permis accesul la diverse amenajări (fântâni arteziene, vestigii, intrări în spații comerciale și turistice etc.)

Deblocarea trotinetelor Bolt este gratuită, iar prețul curselor este de 0,65 lei pe minut. Cei care nu au deja instalată aplicația Bolt pentru serviciile de ride-hailing, pot să o descarce de pe Google Play, Apple Store sau HUAWEI AppGallery și să o instaleze. După configurarea contului, vor vedea o pictogramă - trotinetă - în aplicație (stânga, jos), iar atingerea acesteia îi va duce în interfața de închiriere. Trotinetele pot fi deblocate prin scanarea codului QR. Parcarea trotinetelor în afara zonelor desemnate este penalizată cu suma de 150 de lei.