Începând de luni, 21 octombrie, zece insule ecologice digitalizate vor fi operaționale și pot fi utilizate de către cetățeni. Insulele se dau în funcțiune în zona Rogerius, pe străzile Milcovului și Bd-ul Ștefan cel Mare.

Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Oradea, insulele sunt în următoarele locații: Cod insulă 224 – str. Ștefan cel Mare nr. 13; Cod insulă 175: str. Ștefan cel Mare nr. 45; Cod insulă 228: str. Milcovului nr. 23; Cod insulă 229: str. Milcovului nr. 43; Cod insulă 177: str. Milcovului nr. 15; Cod insulă 176: str. Milcovului nr. 11; Cod insulă 230: str. Milcovului nr. 20A; Cod insulă 208: str. Milcovului nr. 9; Cod insulă 233: str. Milcovului nr. 9; Cod insulă 231: str. Milcovului nr. 5. Insulele ecologice digitalizate permit depozitarea de către cetățeni a deșeurilor menajere în 5 module închise, pentru fiecare fracție de deșeu: biodegradabil, rezidual, plastic/metal, hârtie/carton și sticlă, care vor putea fi deschise cu cardul și/sau cu telefonul mobil de către cetățenii arondați acestora.

Cartelele de acces au fost distribuite locatarilor din cadrul asociațiilor de proprietari deservite de aceste ecoinsule, iar operatorul de salubrizare va asigura colectarea deșeurilor din aceste insule conform graficelor de salubrizare menajeră în vigoare. În acest sens, pe 17 octombrie a avut loc predarea, de către Municipalitate către operatorul de salubrizare, a cheilor de acces pentru extragerea containerelor de deșeuri în vederea golirii acestora. Totodată, reprezentanții asociațiilor de proprietari au fost instruiți cu privire la modul de utilizare a insulelor ecologice digitalizate și a platformei IT puse la dispoziție, odată cu distribuirea cartelelor de acces. Insulele ecologice digitalizate au următoarele caracteristici principale: partea superioară a modulelor insulei ecologice digitalizate este vopsită în culori distinctive care indică fracția de deșeuri (negru – rezidual, maro – biodegradabil, galben – plastic/metal, albastru – hârtie/carton, verde – sticlă), în vederea depozitării selective a deșeurilor generate; modulele insulei ecologice sunt prevăzute atât la ușa de extracție, cât și la peretele posterior, cu orificii de aerisire pentru fiecare modul; modulele destinate colectării deșeurilor reziduale și biodegradabile au o cuvă cu un volum predefinit (aproximativ 35 l), iar cele destinate deșeurilor reciclabile (plastic/metal, hârtie/carton) sunt prevăzute cu trapă de dimensiuni de 400 mm x 300 mm, iar pentru sticlă, cu o circumferință de 250 mm. Fiecare modul al insulei ecologice digitalizate are senzori de detectare a deschiderii și închiderii trapelor. Durata de accesare a unei trape/cuve este de aproximativ 1 minut de la citirea cartelei până la aruncarea efectivă a deșeului în container. De asemenea, insulele sunt prevăzute sisteme de prevenție a aruncării deșeurilor prin trape directe create în timpul cursei de deschidere a tamburului; pentru depozitarea fiecărui tip de deșeu este necesară autentificarea (citirea cartelei).

Ușa de extracție a containerului este prevăzută cu un sistem de închidere cu cheie unică, care permite deschiderea acesteia doar de către operatorul de salubrizare pentru golirea containerului.

Principalele avantaje ale acestor insule ecologice digitalizate sunt: aspect urban modern și reducerea mirosurilor; împiedicarea accesului neautorizat; reducerea contaminării fracțiilor de deșeuri reciclabile; golirea eficientă de către operatorul de salubrizare (modulele sunt dotate cu senzori de umplere) și reducerea poluării. Primăria Oradea atrage atenția cetățenilor să utilizeze aceste insule ecologice doar conform instrucțiunilor primite și afișate pe insula ecologică digitalizată, respectând colectarea și depozitarea deșeurilor conform fiecărui tip de fracție de deșeu căreia îi este destinat.