În jur de 200 de angajaţi şi proprietari ai hotelurilor, pensiunilor şi localurilor din staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai au protestat ieri, timp de o jumătate de oră, pe platoul din faţa Primăriei Sânmartin, împotriva măsurilor bugetare care afectează domeniul HoReCa. Alte câteva zeci de persoane au protestat în Oradea, în faţa restaurantelor închise pentru o jumătate de oră.

La ora 12.00, reprezentanţi ai hotelurilor, pensiunilor şi restaurantelor din Băile Felix, Băile 1 Mai şi Oradea au întrerupt activitatea şi au ieşit în stradă protestând împotriva măsurilor bugetare din domeniul HoReCa anunţate de Guvern, în special împotriva eliminării voucherelor de vacanţă în acest an, dar şi a întârzierii acordării sprijinului promis de stat. Cei din Băile Felix şi Băile 1 Mai, printre care reprezentanţi ai SC Turism Felix, President şi Hotel Perla, s-au adunat în Sânmartin la bustul lui Mihai Viteazul de lângă sediul Primăriei. „Trei miliarde pierderi într-un an” sau „HoReCa, capăt de drum” se putea citi pe pancartele aduse de participanţii la protest.

„Nu vrem decât să fim lăsaţi să lucrăm, cerem să nu se scoată voucherele de vacanţă. Dacă nu sunt bani la buget pentru ele, să ne spună, nu să ne mintă că nu s-au consumat”, a declarat şeful SC Turism Felix, Florian Serac. Patronii de hoteluri prezenţi la protest au reclamat faptul că Guvernul a luat decizii fără să se consulte cu cei afectaţi direct. Renunţarea la emiterea de vouchere de vacanţă în 2021 a generat multe nemulţumiri, patronii menţionând că această măsură ar putea duce la faliment. În plus, efectele asupra industriei ospitalităţii afectează negativ şi alte sectoare economice. Primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, s-a alăturat protestatarilor, acesta menţionând că dacă turismul este afectat de deciziile guvernamentale, efectele se vor vedea şi asupra bugetului local, având în vedere că „60% din bugetul comunei Sânmartin provine din industria HoReCa”.

Proteste similare au avut loc şi în Oradea, unde câteva zeci de angajaţi din industria ospitalităţii, alături de proprietarii de restaurant, au ieşit în stradă împotriva măsurilor bugetare care afectează HoReCa. „120.000 angajaţi concediaţi într-un an de zile”, „Un an de restricţii şi zero despăgubiri”, „12.000 de companii riscă falimentul”, „HoReCa, capăt de drum”, „HoReCa fără întoarcere”, „HoReCa, speranţa interzisă” scria pe pancartele acestora. Printre localurile care au ales să protesteze s-au numărat Allegria, McNeil, Rivo, Via29, Due Fratelli, Rosecas, Meditarana.

Ana Chiba, administrator al fast-food-ului McNeil, a menţionat că vânzările au scăzut cu 60%. „Fiind unităţi non-stop, suntem restricţionaţi pe timp de noapte. Am înţeles, sunt legi, prevederi, le respectăm. Dar şi Guvernul trebuie să respecte ceea ce a promis”, a declarat Ana Chiba.

„Noi ne-am raliat acţiunii demarate de organizaţia patronală HORA, răspunzând la invitaţia acesteia. Doleanţele noastre se referă la respectarea promisiunilor făcute de către Guvern. Să se înţeleagă foarte clar că HoReCa nu doreşte ajutoare de la stat, doreşte compensaţie pentru activitatea întreruptă, conform prevederilor legale şi determinate de măsurile de prevenire a răspândirii Covid”, a declarat patronul restaurantului Allegria, Mircea Popa. Acesta a anunţat că managerii celor şapte restaurante din municipiu vor înfiinţa Asociaţia Ospitalităţii Bihor, în vederea afilierii la organizaţia naţională HORA.

„După înregistrare la instanţă, desigur că vom primi toţi membrii doritori din judeţul Bihor. Sperăm să se finalizeze în două săptămâni. Numele este rezervat şi suntem în curs de înregistrare la instanţă”, a mai precizat Mircea Popa.