Palatul Copiilor din Oradea - Bucuria unui Crăciun special
Palatul Copiilor din Oradea a găzduit, timp de două ore, un eveniment magic: „Bucuria unui Crăciun special”. Activitatea face parte din proiectul educativ județean „Sărbători speciale pentru copii speciali.”
Proiectul este coordonat de prof. Codoban-Luca Ana-Felicia, care a povestit cum a prins viață acest proiect: „în calitate de cadru didactic mi-am dorit să fac ceva diferit pentru copii mei speciali, și mi-a venit o idee: ce ar fi dacă aș găsi pentru fiecare elev din învățământul special câte un partener din învățământul de masă? M-am gândit la câteva obiective pe care le-aș putea atinge prin acest proiect, iar cele mai importante ar fi: elevii speciali se vor simți acceptați, vor socializa, se vor bucura de atenția unor copii din învățământul de masă, cu care chiar vor putea lega prietenii, deci va fi un pas important pentru a fi integrați; elevii din învățământul de masă vor fi conștientizați cu privire la copiii speciali, vor empatiza cu ei și vor înțelege mult mai bine pe viitor ce înseamnă o persoană cu cerințe educative speciale, de asemenea vreau să cred că cei care au cunoscut copii speciali prin acest proiect, nu vor mai râde și nu vor mai ironiza vreodată astfel de copii, ci din contră îi vor susține și-i vor încuraja. În prezent, proiectul se află la a treia ediție și în el sunt implicați din ce în ce mai mulți elevi, peste 200 din 14 instituții.”
Ideea centrală a proiectului e ca elevii din învățământul special să păstreze legătura cu partenerii lor din învățământul de masă pe întreaga perioadă a anului școlar prin diverse activități: prima activitate „O zi specială pentru copii speciali” presupune ca elevii din învățământul de masă să trimită câte o felicitare și o ciocolată partenerilor lor «speciali», în majoritatea cazurilor elevii cu CES doresc să le răspundă printr-o altă felicitare. A doua activitate, „Bucuria unui Crăciun special”, este preferata copiilor deoarece se întâlnesc direct cu partenerii lor, se colindă reciproc, povestesc și își împart cadouri. Următoarele activități presupun confecționarea unor mărțișoare de către elevii din învățământul special și dăruirea acestora partenerilor lor, urmată apoi de două expoziții, una de Paști, iar cealaltă de 1 Iunie.
Au creat o atmosferă de sărbătoare și au bucurat publicul format în mare parte din copii, dar și din părinți, trupa ProMisiune, studentele de la Facultatea de Arte, Departamentul Muzică: Estera Bonca, Roxana Danciu, Andreea Ghiurău și nu în ultimul rând o voce superbă, care a provocat ropote de aplauze din partea publicului încântat: Iulia Ursuța.
A fost o activitate emoționantă în care copiii cu diferite dizabilități au putut să se exprime pe scenă și să fie apreciați și înțeleși așa cum sunt și pentru cât pot ei să facă.
Instituția coordonatoare în proiect este Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea şi au participat elevi de aici, de la Liceul Teologic Penticostal „Betel”, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” și de la Fundația „Încrederea”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.