Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit joi, de la ora 9.30, festivitatea de deschidere a conferinței internaționale „O invitație la toleranță”, eveniment în cadrul căruia profesorul emerit Paul Alliès, de la Universitatea „Paul Valery” din Montpellier, a devenit Doctor Honoris Causa al Universității.

Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea, unul din cele mai active când vine vorba de proiecte europene, organizează, timp de trei zile, conferința internațională Jean Monnet „A call for tolerance in the EU”. În cadrul ei, cercetători din toate colțurile lumii discută despre cum poate fi combătută xenofobia și promovată toleranța, ca valoare a unității europene. La festivitatea de deschidere din Aula Magna au vorbit managerul proiectului lector univ. dr. Irina Pop, președintele Senatului Universității – Sorin Curilă și decanul Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării – Ioan Horga.

„Suntem onorați să avem la această conferință nu mai puțin de 73 de specialiști din mai multe domenii de cercetare din 10 țări din lume”, a spus, printre altele, Irina Pop. Decanul Ioan Horga a spus că Facultatea este pe locul doi în țară după cea de la Iași în ceea ce privește proiectele Jean Monnet, citind apoi laudatio-ul profesorului emerit Paul Alliès, de la Universitatea „Paul Valery” din Montpellier.

„Sărbătorim astăzi pe unul din cei mai mari profesori cu care colaborăm, specialist în trei mari domenii, cercetare, educație și viață publică. Paul Alliès are publicate 8 cărți de autor și peste 100 de articole în reviste internaționale. Este conducător de doctorat din anul 1985. Din 2003 este un bun colaborator al Universității noastre facilitând mobilități, atât pentru studenți, cât și pentru profesori, la universități din Franța”, a spus Horga înainte de a-i înmâna lui Paul Alliès diploma de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Oradea, oraș al toleranței

 Lucrările conferinței au continuat în plen în corpul G din Cetatea Oradea, de la ora 15.00, și ulterior pe secțiuni. Sunt prezente 73 de cadre didactice și cercetători din Franța, Spania, Portugalia, Grecia, SUA, Norvegia, Republica Moldova, Ucraina, Australia și Emiratele Arabe Unite. Din România vor susține comunicări participanți din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea. Între participanții la conferință sunt 3 conducători de Școli Doctorale, 20 de profesori plini, cercetători la mijloc de carieră și foarte tineri cercetători. Este o conferință interdisciplinară, la manifestare participând și universitari de la Facultatea de Medicină, Departamentele de Medicină internă, respectiv de Stomatologie, care s-au alăturat cercetărilor și obiectivului de a promova Toleranța și civismul în Oradea. Programul manifestării include sâmbătă și organizarea unui tur al simbolurilor orădene legate de temă.

„Ne vom concentra pe cele care indică toleranța activă și omenia în vremuri tulburi, pe faptele celor care sub păstorirea episcopului Valeriu Traian Frențiu au ascuns în Spitalul SS-știlor, evrei prigoniți, pe cele ale consulului general al României la Oradea, în perioada 1940 – 1944, Mihai Marina, care a denunțat, în Elveția, oroarea Crucii Roșii. Semnificative sunt și faptele anonimilor care au ajutat evadații din ghetou să fugă în România. Vom evoca, de asemenea, și simbolurile care marchează fapte de xenofobie extremă: ghetoul, sub formula politică lansată de viceprimarul Gyapay Laszlo, „Oradea-Judenfrei!”, Gara Ioșia de unde au fost trimiși civili nevinovați spre Auschwitz etc.”, se afirmă în comunicatul organizatorilor. Conferința va prilejui și lansarea cărții „Socializarea politică la copii și adolescenți”, în prezența autorului, lector univ. dr. Dan Octavian Rusu, de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

Proiectul este un modul Jean Monnet cofinanțat de Comisia Europeană. Membrii proiectului sunt de la Departamentul de Științe Politice și Științe ale Comunicării, și anume: conf. univ. dr. Gabriela Goudenhooft, prof. univ. dr. Lia Pop și lector univ. dr. Irina Pop, lider de proiect, din cadrul colectivului specializării Jurnalism.